Strømavtale

- Hold deg unna

En ny SIFO-studie viser at det er få som vet hvilken strømavtale de har. Men det er særlig én type man bør holde seg unna, ifølge forbrukerjurist.

LURT Å SJEKKE DETTE: Mange synes det er vanskelig å forstå strømregninga. Lenger ned i artikkelen kan du se hva du bør se etter. Foto: Eilin Lindvoll.
LURT Å SJEKKE DETTE: Mange synes det er vanskelig å forstå strømregninga. Lenger ned i artikkelen kan du se hva du bør se etter. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge finnes det over 100 ulike strømavtaler. Vi har likevel tre hovedtyper av strømavtaler: spotpris, fastpris og variable avtaler.

En fersk rapport fra forskningsinstituttet SIFO viser at det er få som vet hvilken strømavtale de har. I tillegg er det enda færre som vet at de har en strømavtale der prisene endrer seg hver time, altså en spotprisavtale.

Det kan være vanskelig for forbrukerne å vite hvilke strømavtale man bør velge.

- Den usikre situasjonen på strømmarkedet gjør at det er vanskelig å gi gode og presise råd om hvilken avtaletype du bør velge, forklarer seniorrådgiver og forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Vanskelig å vurdere

- Historisk har du kommet best ut med en god spotprisavtale. Samtidig har de siste års priser overrasket de fleste, og det er vanskelig å vurdere hvordan dette vil utvikle seg i åra framover, påpeker Iversen.

Ifølge han kan fastpris være et godt alternativ hvis du ønsker å forsikre deg mot svingninger og framtidige pristopper.

- Husk å sjekke hvor lang bindingstida er og sjekk hva det koster å komme seg ut av avtalen. For tiden er det få eller ingen som tilbyr fastprisavtaler i Sør-Norge, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.