Hold orden på budsjettet

...så får du mer penger til å bruke på deg selv.

Publisert
Sist oppdatert
Hvis kjøleskapet ditt går i stykker skal du ha råd til å kjøpe et nytt uten å redusere resten av forbruket ditt.Elling Borgeraas, Sifo


Hadde det ikke vært deilig å spare noen kroner i måneden? Men det er er kanskje ikke så lett å få til?

Med hjelp fra DinSide kan du få orden på økonomien, kjapt og enkelt. Bruk budsjettkalkulatoren vår til å få orden på din privatøkonomi. Kalkulatoren lagrer opplysningene dine, slik at du når som helst kan komme tilbake å sjekke om du har fulgt budsjettet godt nok.

Her kan du lage ditt eget budsjett

Standard husholdningsbudsjett (Alder 20-50 år, inntekt over 300.000 kroner)
 MannKvinne
Utgifter til mat og drikke:23401870
Utgifter til klær og sko:500570
Utgifter til helse og hygiene:470600
Utgifter til lek og fritid:890890
Utgifter til reise (kollektivt):670670
Utgifter til andre dagligvarer:210210
Utgifter til husholdningsartikler:340340
Utgifter til møbler:320320
Utgifter til telefon, mediebruk, diverse fritidsartikler:14201420
Utgifter til bil (drift og vedlikehold):20102010
SUM91708900
Kilde: Statens institutt for forbruksforskning. Merk at husleie, nedbetaling av lån, barnepass og liknende kommer i tillegg. Foto: Colourbox


Hjelp til tallene

Når du setter opp et budsjett kan det være vanskelig å vite hvilke summer du skal putte inn i de forskjellige postene. Vet du for eksempel hvor mye du bruker på mat hver måned?

Heldigvis finnes det hjelp. Hvert år setter Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) opp et standardbudsjett som kan brukes som en gjennomsnittelig guide til hvor mye du bør sette av i de forskjellige utgiftspostene.

Les også: Syv økonomiske dødssynder

Dyrere å være mann

I standardbudsjettet for 2008, som nylig ble lagt frem, kommer det fram at menn i snitt er dyrere i drift enn kvinner. Et månedsbudsjett for en mann ligger på 9.170 kroner i husholdningsutgifter, mens kvinner slipper unna emd 8.900 kroner i måneden. Summene inkluderer ikke husleie og eventuelle låneutgifter.

Forskjellen forklares med at utgifter til mat og drikker er betydelig høyere for menn enn for kvinner.

For kvinner og menn mellom 20 og 60 år har mat- og drikkebudsjettet økt med drøyt 11 prosent fra fjoråretsbudsjett. Ellers er det bare få endringer fra fjorårets budsjett.

- Mat er det eneste området hvor prisen har gått betydelig opp. Ellers er det kun små endringer på 10-20 kroner, sier forskningsleder Elling Borgeraas i Sifo.

Elling Borgeraas, Sifo
Elling Borgeraas, Sifo Vis mer


Denne høsten vil Sifo likevel se nærmere på om alle postene er like godt oppdaterte dagens prisnivå.

- Vi har fått tilbakemeldinger på at noen poster er for nøkterne, for eksempel klær, og helse og hygiene – spesielt i forhold til kvinner og kosmetikk, sier Borgeraas.

Les også: Her handler du billigst

For stramt budsjett

Budsjettforslaget fra Sifo gir ikke mye rom for utskeielser. Likevel er ikke budsjettet bare for folk med trang økonomi.

- Dette er ikke et sosialhjelp- eller fattigdomsbudsjett, men et gjennsnittsbudsjett for folk med inntektsgivende arbeid. Budsjettet ligger på et nøkternt, men rimelig nivå, sier Borgeraas.

Dette er ikke et sosialhjelp- eller fattigdomsbudsjett, men et gjennsnittsbudsjett for folk med inntektsgivende arbeid.


Likevel gir ikke budsjettet stort rom for utskeielser. Det er fordi budsjettet skal gjøre det mulig å sette av penger til uforutsette utgifter, for eksempel at boliglånsrenten går opp.

- Hvis kjøleskapet ditt går i stykker skal du ha råd til å kjøpe et nytt uten å redusere resten av forbruket ditt. Vårt standardbudsjett er et langtidsbudsjett som tar høyde for at du skal holde samme nivået over tid. Du kan i kortere perioder leve knappere enn det som er i budsjettet, men på sikt skal det gå opp i opp, sier Borgeraas.

Tallene i DinSides budsjettkalkulator er stort sett basert på Sifos nyeste standardbudsjett, og dersom du synes budsjettet er for stramt kan du oppjustere tallene enkelt og greit. Det kan være lurt å plusse på litt ekstra, slik at du ikke trenger å leve på brød og vann for å ikke overskride budsjettet ditt.

- Når du setter opp budsjett bør du ha noe slingringsmonn, sier Borgeraas.

Du kan også plotte inn dine egne tall, dersom du har oversikt over hvor mye du ønsker å bruke i de forskjellige postene.

Her kan du lage ditt eget budsjett

PERSONLIG ØKONOMI:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer