Matsvinn er et stort problem, ikke bare i Norge - men i hele verden. Her i Norge tyder heldigvis mye på at det har skjedd en holdningsendring de siste årene. Fra 2015 til 2018 reduserte nordmenn i gjennomsnitt matsvinnet med 12 prosent, ifølge matvett.no.
Samtidig har vi fått nye butikkjeder som Holdbart og Havaristen, som selger matvarer som ellers ville blitt kastet, og mange dagligvarebutikker har egne områder i butikken der man kan finne matvarer med kort «best før»-dato.
Men fortsatt kaster vi mye mat i Norge. I 2018 stod husholdningene for godt over 200.000 tonn med matavfall, og det vi kastet mest av var måltidsrester og bakervarer.
Mye er fullt spisbart
Ofte kastes gjerne mat som er fullt spisbar, fordi mange har en oppfatning av at datomerkingen er en absolutt sluttdato for når maten bør spises. Dette til tross for at produsentene i årevis har prøvd å formidle forskjellige «best før»-budskap.
I vårt tilfelle oppdaget vi en uåpnet pakke med corn flakes i et skap, med holdbarhetsdato 14. juli 2019. Når en matvare er utgått for over 8 måneder siden, skulle man kanskje forvente at smaken var deretter?
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger