Holdning til IQ kan påvirke minnet

Hvis du har problemer med å huske ting du nettopp har lært, kan en endring av holdningen til IQ være redningen.

Publisert
Sist oppdatert

”Hva heter den nye kjæresten hennes igjen?” Mange av oss glemmer til tider navn eller andre enkle ting. Nye eksperimenter har vist at ditt personlige syn på intelligens kan påvirke hva du håper på å huske. Tror du at folk er født smarte eller kan hvem som helst bli den nye Albert Einstein?

Redd for å feile?De som tror at intelligens er en gave du har fått ved fødselen kan ha problemer med å huske det de nettopp har lært. De som tror at intelligens kan skapes ved hjelp av hardt arbeid, fleksible tenkere, kan få mer levende bilder av minner fra fortiden.

Grunnen til dette er i følge Jennifer Mangels, assisterende professor i psykologi ved Columbia University, at hjernen til fleksible tenkere bearbeider informasjon med større dybde. De er dessuten mindre bekymret for å glemme.

- De ser på en feil på et mer meningsbasert nivå, heller enn overflatisk, sier hun til Healthology.

To testerStudien er utført med hjelp av omtrent femti college-studenter. I følge Mangels kan man forandre holdningen uansett alder. Cirka halvparten av studentene mente de var fleksible tenkere ved at de trodde at alle kunne gjøre det bra på skolen hvis de jobbet hardt. Den andre halvparten mente at intelligente var født slik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.