Hopp over avdraget

LÅN: Tom lønnskonto etter årets sommerferie? Den 15. august forfaller avdraget til Lånekassa. Er du blakk kan du snike deg unna avdraget - vi viser deg hvordan.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Som en fin velkommen hjem gave ligger regningen fra Lånekassa og venter i posten hos landet eks-studenter. Og selv om lønnskontoen er slunken etter sommerens strabaser blir det dyrt å gå over fristen.

Hopp over avdraget


Hvis du ikke betaler regningen innen fristen den 15. august får du et purregebyr på 280 kroner. Dersom du heller ikke klarer å betale denne regningen vil du få en ny purring med varsel om oppsigelse av lånet - og et nytt gebyr på hele 490 kroner.

Har du betalingsproblemer bør du derfor søke om betalingsutsettelse før purringene kommer.

Økonomisk pusterom

Betalingsutsettelse betyr at du får utsatt betalingen av halve eller hele terminbeløpet. Den gode nyheten er at du ikke trenger å forklare eller begrunne hvorfor du vil ha betalingsutsettelse. Ulempen er selvsagt at betalingsutsettelsen vil koste. Ettersom renta løper vil nemlig totalgjelden øke og betalingstiden forlenges.

Betalingsutsettelse:

Har du fått utsettelse? (Avsluttet)
Nei - uaktuelt for meg(57%) 556
Ja - en eller to ganger(19%) 183
Ja - flere ganger(15%) 146
Nei - men har vurdert det(10%) 93
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Det er satt et tak for hvor mange ganger du kan få utsettelse:

  • Du kan få betalingsutsettelse med hele terminbeløpet inntil tolv ganger (tilsammen tre år), eller  • med halve beløpet inntil 24 ganger (tilsammen 6 år) i løpet av nedbetalingstiden.
Du kan kombinere halve og hele utsettelser, men summen av utsettelser uten rentefritak kan ikke bli mer enn tolv hele terminer. Nedbetalingstiden kan uansett ikke utvides til mer enn 30 år.

Tenk langsiktig

Muligheten til utsette betalingen gjør at du kan legge opp nedbetalingen slik det passer din økonomi. Men ikke glem at det hele koster.

Betalingsutsettelsen fører normalt til forlenget nedbetalingstid, og i noen tilfeller til at senere terminbeløp blir høyere. Dette betyr at du samlet betaler tilbake mer i renter og gebyrer.

Alt håp er imidlertid ikke ute. For selv om du har fått forlenget nedbetalingstiden kan du fortsatt betale inn ekstrabeløp ved en senere anledning, og dermed kutte renteutgiftene.

Trykk her for å se hvor mye betalingsutsettelsen vil koste deg

- Flinke kunder

- Generelt er våre kunder utrolig flinke til å betale til rett tid, sier Wenche Merli, informasjonssjef i Lånekassen. I motsetning til mange andre finansieringsvirksomheter har vi heller ikke registrert noen økning i antallet inkassosaker, noe vi er godt fornøyd med.

- Rundt 15 og 16 prosent av kundene våre mottar purring på avdragene, og da betaler heldigvis de aller fleste av dem. Kun 5 prosent mottar den siste purringen med varsel om oppsigelse av hele lånet, avslutter Merli.

Skjema til utsettelse får du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer