Hopp over avdraget

LÅN: Tom lønnskonto etter årets sommerferie? Den 15. august forfaller avdraget til Lånekassa. Er du blakk kan du snike deg unna avdraget - vi viser deg hvordan.

Publisert
Sist oppdatert

Som en fin velkommen hjem gave ligger regningen fra Lånekassa og venter i posten hos landet eks-studenter. Og selv om lønnskontoen er slunken etter sommerens strabaser blir det dyrt å gå over fristen.

Hvis du ikke betaler regningen innen fristen den 15. august får du et purregebyr på 280 kroner. Dersom du heller ikke klarer å betale denne regningen vil du få en ny purring med varsel om oppsigelse av lånet - og et nytt gebyr på hele 490 kroner.

Har du betalingsproblemer bør du derfor søke om betalingsutsettelse før purringene kommer.

Økonomisk pusterom

Betalingsutsettelse betyr at du får utsatt betalingen av halve eller hele terminbeløpet. Den gode nyheten er at du ikke trenger å forklare eller begrunne hvorfor du vil ha betalingsutsettelse. Ulempen er selvsagt at betalingsutsettelsen vil koste. Ettersom renta løper vil nemlig totalgjelden øke og betalingstiden forlenges.

Det er satt et tak for hvor mange ganger du kan få utsettelse:Du kan få betalingsutsettelse med hele terminbeløpet inntil tolv ganger (tilsammen tre år), eller med halve beløpet inntil 24 ganger (tilsammen 6 år) i løpet av nedbetalingstiden. Du kan kombinere halve og hele utsettelser, men summen av utsettelser uten rentefritak kan ikke bli mer enn tolv hele terminer. Nedbetalingstiden kan uansett ikke utvides til mer enn 30 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer