Hormon gjør mannen trofast

Kikker mannen din på andre damer? Et enkelt hormon kan være forskjellen på Don Juan og trofast ektemann.

Publisert
Sist oppdatert

Utroskap skjer i de beste familier, men den slags oppørsel vil de fleste av oss ha oss frabedt.

Nå har amerikanske forskere identifisert et hormon som kan være med på å avgjøre om menn er utro eller trofaste. Syndebukken bærer navnet vasopressin og er blant de stoffene som utskilles i hjernen når vi har sex.

Utro muldvarperBetydningen av hormonet vasopressin ble avslørt i studiet av to forskjellige typer mus.

De kjærlige og trofaste præriemusene utviser nemlig en helt annen oppførsel enn sine promiskuøse fettere slette-mus som ligger rundt så ofte de får sjansen. De utro musene er heller ikke spesielt interessert i familieliv eller i å sørge for at avkommet har det bra.

Men hvordan kan to pattedyr med så like gener ha så ulik oppførsel når det kommer til seksualitet og partnerskap? Undersøkelser av dyrenes hjerneaktivitet ga svaret.

De utro musene så ut til å ha færre reseptorer for vasopressin i den delen av hjernen hvor hormonet aktiviseres. Forskerne tilførte derfor et gen som stimulerer utviklingen av disse reseptorene og satte seg ned for å se hva som ville skje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer