Hormon kan hindre tidlige fødsler

Behandling med progesteron kan redusere sjansen for tidlige fødsler i utsatte svangerskap med en tredjedel.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom hormonterapi hadde blitt brukt under graviditeten kunne omtrent 10.000 for tidlige fødsler vært unngått i 2002, vier en ny undersøkelse.

Må finne de retteMange kvinner med risikofylte svangerskap føder for tidlig hvert år, det vil si før den 37. uken av graviditeten. Dersom de får ukentlige injeksjoner av hormonderivatet av progesteron reduseres slike fødsler med en tredjedel.

- Vi innser at denne behandlingen ikke vil forhindre alle for tidlige fødsler, men vi må få bedre kunnskap om hvem som vil tjene på det, sier Richard H. Schwartz, en av forskningslederne, til WebMD.

To tredjedeler av kvinnene i undersøkelsen startet behandlingen mellom uke 16 og 20 av svangerskapet og sluttet i uke 36. Resten av kvinnene fikk placeboinjeksjoner. Metoden førte til 34 prosent reduksjon av for tidlige fødsler.

Kan hjelpe flereForskerne tror at progesteron arbeider med å hjelpe musklene i livmoren med avslapning. Det er imidlertid ikke sikkert om det er de rette kvinnene som får behandlingen. Hormonet vil ikke hjelpe alle risikofylte graviditeter, derfor er det viktig å finne de kvinnene som vil tjene injuksjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer