Hormon mot fobier

Er du redd for edderkopper eller frykter du å snakke foran store forsamlinger? Hormonbehandling kan hjelpe deg, viser ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

Eksperter tror at nærmere 500 000 nordmenn vil få en eller annen form for fobi i løpet av sin levetid. For dem det gjelder kan det oppleves som en fryktelig lidelse. I verste fall kan det føre til plutselig død.

Nå viser en ny studie at hormonene kortisol og kortison kan dempe angst knyttet til fobier, skriver WebMD.

Er nervene i spenn før du skal ta ordet i forsamlinger? Da hjelper det å ha sex først, viser en tidligere studie.

Tror på tradisjonell behandling

Spesialist i klinisk psykologi ved NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair, stiller seg skeptisk til denne behandlingsformen.

- Det er jo interessant at man jakter etter nye metoder, men vi trenger ingen nymotens superbehandling for fobier. Det vi trenger er flere behandlere som bruker den metoden vi vet virker, nemlig eksponering, sier han til Mozon.

Han legger til at eksponeringsterapi, en godt dokumentert praksis som har blitt brukt i en årrekke, viser svært gode resultater i behandlingen av denne lidelsen.

- Eksponeringsterapi går helt enkelt ut på at en fornuftig terapeut trygt og gradvis utsetter pasienten for det vedkommende har angst for. Selv har jeg aldri opplevd at en behandling for en spesifikk fobi har oversteget to timer. Lider du av en fobi er det beste du kan gjøre å lære deg å oppsøke det du er redd for, og gi deg selv tid til å kjenne på følelsene. Etter en stund, når du ser at det verst tenkelige ikke skjedde, vil angsten flate ut og til slutt falle, sier Ottesen Kennair.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer