Hormoner fikser jetlag

Er du lei av å surre bevisstløs rundt i et fremmed land etter flyturen fra helvete? Med en riktig mix av kaffe og hormoner kan du kanskje vinke farvel til jetlag

Publisert
Sist oppdatert

De fleste som reiser langt har sine egne knep for å redusere følelsen av døgnvillhet. Men de fleste endre allikevel opp med blytunge øyelokk til lunsj og søvnløse netter de første dagene.

Gratistur til Paris
Det er forskere ved U.S Airforce som nå har sett grundigere på mulighetene for å redusere jetlag ved lange reiser. Ni frivillige soldater ble sendt fra Texas til Paris med streng ordre om å ikke sove på flyturen.

Tre soldater fikk et tilskudd av koffein, tre fikk et tilskudd av hormonet melatonin mens de tre siste fikk placebopiller.

Og effekten av medikamentene kom klart frem på de reisende soldatene. Et tilskudd av koffein gjør det lettere å holde seg våken gjennom dagen men kan gjøre det vanskeligere å få sove.

Søvn-hormonet melatonin gjorde det enklere for soldatene å sove om natten. Ulempen var at det ikke var like lett å holde seg våken under den lange flyturen.

Perfekt kombinasjon?
Melatonin er et hormon som regulerer søvnrytmen og produseres naturlig i kroppen. Det er mulig å kjøpe melatonin over nettet eller som reseptbelagt preparat på apoteket. Koffein er lett tilgjengelig i form av kaffe eller cola.

Dessverre er det ennå ikke sikkert hvordan kombinasjonen av melatonin og koffein skal gjøres best mulig for å forhindre jetlag. Forskerne påpeker at det nok er nødvendig med mer forskning før man kan si noe sikkert om effekten av medikamentene.

Dessuten kan jetlag fortone seg svært forskjellig om du reiser med eller mot klokken. De fleste synes det er vanskeligere å reise øst hvor dagen presses sammen enn vestover hvor dagen blir noen timer lenger. Som en tommelfinger-regel kan du jo huske at kaffe holder deg våken på reisen vestover mens melatonin hjelper deg til å sove mot øst.

Slik unngår du jetlag
Heldigvis er det ikke bare kaffe og hormoner som hjelper mot jetlag. Vi har samlet noen av de mest populære rådene for god døgnrytme her:

Juster tiden på forhånd.
Undersøk hvor stor tidsforskjellen er i forhold til reisemålet, og finn normal leggetid der. Skal du reise østover, må du legge deg tidligere på kvelden. Reiser du vestover gjelder det å strekke på døgnet.

Vær uthvilt.
Selv om du begynner å tilpasse deg reisemålets døgnrytme, betyr ikke det at du skal sove mindre. Et par netter med god søvn før avreise, gjør at du takler jet lag bedre. Er du uthvilt når du går om bord i flyet, er det langt lettere å takle biologiske omstillinger og tretthet.

Hvile på flyet.
Det er viktig å få god hvile og gjerne litt søvn også om bord på flyet. Har du store problemer med å sove på langflyvinger, bør du vurdere innsovningspiller. Konsulter med legen din før avreise.

Ha det behagelig
Det er viktig å sørge for å få det så komfortabelt som mulig under reisen. Det reduserer stress og gjør det lettere å møte den nye døgnrytmen når du kommer frem. Ta med en god nakkestøtte og tykke sokker til føttene.

Unngå dehydrering.
Drikk masse vann, men styr unna alkoholen. Effekten av alkohol om bord i en flykabin er mer ekstrem enn på landjorda. Dehydrering, høyde og lufttrykk gjør at én drink om bord virker mer som to og en halv på bakken. Pass også på å få rent vann fra flaske.

Justering første dagen
Selv om du er trett bør du gjøre ditt beste for å holde deg våken til normal leggetid. Om du jukser med en ekstra lur forskyver du probleme med døgnrytmen fremover. Dersonm problemet er at du ikke får sove, bør du uansett hvile om natten.

Reguler kroppen med lys.
Kroppens biologiske klokke får sine signaler fra omverdenen. Lys, sosial aktivitet, vekkerklokker og koffein hjelper å stille om kroppens indre urverk. Et enkelt tips er å spasere noen timer ute i solen etter at du er kommet frem. Måltider til riktig lokal tid er også god kur.

Mozon 10.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer