Hormoner kan gi feil brystkreft-svar

En ny studie viser at det er vanskeligere å oppdage brystkreft hos kvinner som får hormonbehandling i overgangsalderen.

Publisert
Sist oppdatert

Allerede i 2002 så man at hormonbehandling i overgangsalderen økte muligheten for å få brystkreft. Behandlingen består av tilførsel av østrogen og progestin.

Feil i undersøkelserDenne undersøkelsen viser dessuten at behandlingen kan doble brysttettheten, som er en kjent risiko for brystkreft, og føre til flere feil i mammografiundersøkelser.

Over 400 kvinner i overgangsalderen fikk i undersøkelsen enten østrogen og progestin eller en falsk medisin. Alle kvinnene gjennomførte en mammografiundersøkelse i begynnelsen av undersøkelsen og to år senere. Forskerne målte brysttettheten.

- Bør revurdere behandlingen- Kvinner i overgangsalderen som tar en kombinasjon av østrogen og progestin-hormonerstatning i et år, opplever en økning i brysttetthet og en firedoblet risiko for å få feil mammografi, sier doktor Anne McTiernan, som ledet undersøkelsens, til amerikanske HealthDay.

- Dette er enda en grunn for kvinner til å revurdere hormonbehandlingen, og unngå hormonbehandling dersom de mener mammografi er den beste måten å oppdage brystkreft på, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer