Hørt om skuddsekund?

Natt til første juli blir ett sekund lengre.

Ett sekund ekstra i natt. Foto: Alloverpress
Ett sekund ekstra i natt. Foto: Alloverpress Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jorden roterer uregelmessig, og gradvis saktere. De siste årene har et døgn i gjennomsnitt vært omtrent et tusendels sekund lengre enn nøyaktig 24 timer.

De 300 atomurene som bestemmer verdens offisielle tidsskala, UTC, går regelmessig som - vel - klokker. For at klokkene skal holde takt med endringen i jordrotasjon, må det av og til legges til litt tid.

For førti år siden ble det derfor innført en ordning med skuddsekunder. Til nå er det lagt til 34 skuddsekunder, senest ved årsskiftet 2008/2009.

Derfor burde vi hatt sommertid hele året

Natten til 1. juli

Det internasjonale byrået (IERS) som overvåker jordrotasjonen, bestemte i januar i år at verdens offisielle tidsskala må justeres i sommer.

Skuddsekund legges enten til 31. desember eller 1. juli, og denne gangen kommer ekstrasekundet på natt til 1. juli. Etter norsk tid skjer det klokken 01:59:60 denne første julinatten. På noen klokker vil skuddsekundet vises som 01:59:60 i ett sekund før klokken blir 02:00:00.

Etter justeringen skal solen igjen stå nøyaktig i sør ved nullmeridianen i Greenwich med avvik på mindre enn ett sekund fra klokken 12:00:00 UTC.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer