Hot krydder dreper bakterier

Pepperot er et sterkt, skikkelig hot krydder som egner seg i dressinger, kremer og sauser som garnityr til både kjøtt og fisk. Det virker også bakteriehemmende, skriver lege Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Pepperot er et sterkt, skikkelig hot krydder som egner seg i dressinger, kremer og sauser som garnityr til både kjøtt og fisk. I det moderne japanske kjøkken har vi lært pepperoten å kjenne som hovedingrediensen i wasabi, den sterke grønne pureen som sammen med soyasaus og syltet ingefær er krydderet til både sushi og sashimi. Wasabi er laget av en grønn type pepperrot fra Japan som er meget sterk og må brukes med forsiktighet. Pepperroten virker kraftig stimulerende på utskillelsen av fordøyelses safter og virker kraftig bakteriedrepende.

Pepperrot som krydder assisterer fordøyelsen på to måter, det øker utskillelsen av både magesyre og fordøyelses enzymer både fra mage, galleganger, bukspyttkjertel, tynntarm og tykktarm. Dermed lettes fordøyelses prosessen og pepperrot gjør at tungt fordøyelig mat tåles bedre. Pepperrotens kraftige stimulering av magesyre-utskillelse gjør at innholdet i magen desinfiseres og hele fordøyelsen beskyttes mot overvekst av bakterier. Brukt sammen med rå eller marinert fisk eller roastbiff som kan inneholder betydelige mengder bakterier er pepperrot både med å desinfisere maten og å gjøre selve fordøyelsen mer effektiv ved å stimulere utskillelsen av magesyre og enzymer som i seg selv virker bakterie drepende. De antibiotiske stoffene i pepperrot virker også godt bakteriedrepende ved infeksjoner i luftveier og i urinveier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer