Høy lønn - ingen forsikring

KOMMENTAR: Vi lever stadig lengre og bedre, likevel oppsøker vi legen stadig oftere for å få behandling. Utrolig nok kan det gjøre at du ikke får forsikret deg mot et dramatisk fall i inntekter ved uførhet.

Publisert
Sist oppdatert

Maksimal utbetaling fra Folketrygden hvis du blir arbeidsufør er i dag cirka 224.000 kroner pr. år.

På denne måten sikrer det norske systemet at grupper med lav lønn har en akseptabel "standardsikring" fra det offentlige. Grupper med gjennomsnittsinntekter og høyere må sørge for seg selv. Vil du sikre deg større inntekter ved uførhet enn hva du får fra staten, må du forsikre deg i det private markedet. En privat uførepensjon kan supplere beløpet du får fra Folketrygden, og det er vanlig at de ved uførhet gir utbetalinger på inntil 80 prosent av nåværende lønn.

(Fra 1. januar 1990 ble arbeidsgivere pålagt å tegne yrkesskadeforsikring i forsikringsselskaper til fordel for sine arbeidstakere. Dette er ikke det samme som en uføreforsikring)

Helseerklæring

For å få tegnet uføreforsikring, må du fylle ut en helseerklæring, med svært mange detaljerte spørsmål om helsetilstanden din. Du blir gjort oppmerksom på at uriktige eller ufullstendige opplysninger kan gjøre forsikringen ugyldig, slik at de fleste fyller den ut så ærlig som mulig. Det er tydelig at dette har sin pris.

40 prosent får ikke uføreforsikring

Kanal24 kunne tirsdag denne uken dokumentere at nesten 40 prosent av alle som søker om uføreforsikring hos Storebrand ikke får vanlig forsikring. 25 prosent av alle som søker om en uføreforsikring får en reservasjon tilknyttet forsikringen. Det betyr at dersom de har en reservasjon tilknyttet ryggplager, får du ikke utbetalt premie hvis du senere blir ufør på grunn av ryggplager. I tillegg får 10 prosent avslag på søknaden, mens 3 til 4 prosent må betale en tilleggspremie. Andre selskap Kanal 24 har vært i kontakt med sier at mellom 10 og 25 prosent av alle som søker forsikring får avslag av helsemessige årsaker (Kilde: Kanal24/Nettavisen).

Personer som ikke får kjøpt uføreforsikring vil riktignok motta penger fra Folketrygden - maksimalt 225.000 kroner året. For en person som tjener en gjennomsnittslønn på 310.000 betyr dette et inntektsbortfall på minst 30%. Personer som tjener mer enn snittet får et enda større fall i inntekten ved uførhet.

Tallet vil øke

Det finnes ikke autoritativt tallmateriale, verken hos forsikringsbransjen, Sosialdepartementet, statistikkmyndighetene eller Kompetansesenteret for helse om hvor mange dette gjelder. Likevel er det ingen grunn til å tro at dette dreier seg om få mennesker, all den stund det er 40% av Storebrands søknader. Det er dessuten grunn til å tro at problemet vil øke i omfang.

SSB dokumenterte i fjor at flere gikk til lege i primærhelsetjenesten på grunn av sykdom i 2002 enn i 1998. I tillegg økte antall telefoner til og besøk hos lege. Andelen personer med mer enn fem kontakter med primærlege gikk opp fra om lag 12 til 15 prosent fra 1998 til 2002.

Mye tyder på at antallet diagnoser er i ferd med å stige. Folk får rett og slett flere svar de må oppgi på ære og samvittighet når de forsøker å tegne forsikring. Forsikringsselskapenes strenge utvelgelse gjør at dette blir skjebnesvangert for mange.

Ingen tar ansvar

Vi tviler sterkt på om myndighetene i det hele tatt oppfatter at dette er et problem. Sosialdepartementet forteller oss at de ikke anser dette som sitt ansvar, fordi problemet faller utenfor bestemmelsene om folketrygden.

Administrerende direktør Elisabeth Bertelsen ved Forsikringsklagekontoret sier til DinSide at forsikringsselskapene bare tar naturlige reservasjoner, og at et privat forsikringssystem bare kan forsikre mot en forverring av helsetilstanden etter tegningstidspunktet.

Det er svært lite sannsynlig at forsikringsselskapenes praksis strir i mot lovverket på noen måte. Men med det finmaskede nettet man skal igjennom når man fyller ut helseerklæringen, er det mange som i praksis lever uten uføreforsikring. Dette må være et problem, ikke bare for den enkelte, men også for lovgiver.

Les også:
Slappe leger lekker
Uførepensjon
Livsviktig livsforsikring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer