Høy lønn gir ikke automatisk toppensjon

Begrenset hvor mye du kan tjene opp.

Til tross for høy lønn risikerer du en langt lavere pensjonsutbetaling, på grunn av begrensninger i opptjeningen. Foto: All Over Press
Til tross for høy lønn risikerer du en langt lavere pensjonsutbetaling, på grunn av begrensninger i opptjeningen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye du faktisk får utbetalt i pensjon når du slutter å jobbe, er det ikke alle som tenker over. DinSide har tidligere påpekt at hele to av tre ikke har kjennskap til hvilken pensjonsordning de har.

Tradisjonelt er blant annet kvinner som jobber deltid utpekt som klassiske pensjonstapere.

Det færre antakelig er klar over, er at også de med lønn over gjennomsnittet kan få utbetalt en langt lavere pensjon enn det de antakelig forventer.

Dette får du fra folketrygden

Hovedårsaken til at høy lønn kan gi en relativt lav pensjon, er enkel: Det er begrensninger i opptjeningen av pensjon, både for pensjonen du får gjennom folketrygden og for tjenestepensjonen som blir innbetalt av arbeidsgiver.

– Mange høytlønnede vil få seg en overraskelse når de oppdager at det er tak på inntjeningen i pensjonsordningen, tror Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Spesielt i pensjonen fra folketrygden gjør dette utslag.

Grensen for hvor mye man kan tjene opp(for de som er født i 1963 eller senere), er 18,1 prosent av årslønna, men ikke av mer enn 7,1 G, som står for folketrygdens grunnbeløp. I år grunnbeløpet på 85.245 kroner. Dermed går grensen på 605.239,5 kroner.

Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. Foto: DNB
Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. Foto: DNB Vis mer

– All lønn i folketrygden utover denne summen vil ikke telle med i pensjonsopptjeningen, påpeker Korsberg Dalsbø.

I praksis blir pensjonsutbetalingene for en med høy inntekt, bare litt høyere enn for en med gjennomsnittlig inntekt, slik du kan se i eksempelet under.

Les også: Husk pensjonen når du bytter jobb

Disse yrkesgruppene har høyest årslønn

Ifølge lønnsstatistikk fra SSB har følgende yrkesgrupper en høyere årslønn enn 7,1 G i snitt:

 • Olje- og gassutvinning: 725.100 kr
 • Informasjon og kommunikasjon: 606.800 kr
 • Finanstjenester: 643.300 kr
 • 43.000 kroner i forskjell

  For å vise hva du faktisk får utbetalt gjennom folketrygden, har vi fått hjelp av DNB til å sette opp et enkelt regnestykke:

  Begynner du å jobbe som 25-åring og har en årlig inntekt på 450.000, vil du sitte igjen med en årlig pensjon fra folketrygden på rundt 206.000 kroner som 67-åring.

  Har du derimot en dobbelt så høy inntekt, på rundt 900.000 kroner, vil du sitte igjen med en årlig pensjon fra folketrygden på 249.000 kroner som 67-åring.

  Dette er en årlig forskjell på 43.000 kroner, og en totalsum langt unna lønnsnivået for den høytlønnede.

  Se også den store forskjellen på hva du får i pensjon med én og samme lønn - om du har privat eller statlig pensjon.

  Pensjon fra arbeidsgiver kommer i tillegg. Også her er det begrensningner, selv om disse først og fremst får innvirkning for de spesielt høytlønnede.

  Begrensninger for de med høyest lønn

  Også for tjenestepensjonen som blir innbetalt av arbeidsgiver er det satt begrensninger, men her er taket høyere-

  – Grensen går ved 12 G. Det betyr at du vil ikke tjene inn pensjonsrettigheter for det du tjener utover kroner 1 022 940. Fallet er altså størst for de som tjener mest, og de økonomiske følgene av dette er at de med høy lønn får en betydelig inntektsreduksjon som pensjonist, sier Korsbø Dalsberg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer