Høy lyd mot kikkere

Ikke all ny teknologi er like velkommen. I flere asiatiske land diskuteres nå en ny og bokstavelig talt høyere standard for lyd når man tar bilder med mobiltelefoner. Det skal ikke være lett å ta bilde av andre uten at de er klar over det.

Et lite kamera på feil plass kan være vanskelig å oppdage på de fullstappete t-banene i Japan.
 Illustrasjonsfoto: Jan Harry Svendsen Foto: JHS
Et lite kamera på feil plass kan være vanskelig å oppdage på de fullstappete t-banene i Japan.
Illustrasjonsfoto: Jan Harry Svendsen Foto: JHS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Diskusjonen oppstod i Japan da det ble oppdaget at en rekke menn gjorde sport i å ta bilder oppunder skjørtet på skolepiker mens de sto i fullstappede T-banevogner. Til egen eller andres glede. Nå er det påbudt med et visst lydnivå som indikerer når et bilde blir tatt med en kameramobil.

Også i Korea blir det økende antallet kameratelefoner sett på som en trussel for privatlivets fred, men løsningen er klar: Fra neste år vil det være påbudt med en høy lyd som skal minne om lukker-lyden på manuelle kameraer, der det blir satt et minstekrav til hvor lav lyden kan være når en tar bilde med mobiltelefonen.

Myndighetene håper at dette tiltaket vil være en måte å gjøre omgivelsene oppmerksomme på at et bilde blir tatt, og at det skal bli vanskeligere å impulsivt snik-fotografere intetanende objekter.

Ikke en ny problemstilling

I følge Onlinemagasinet.no har regjeringen i Saudi-Arabia lagt ned forbud mot kameratelefonen Nokia 7650 etter at den ble brukt til å ta upassende bilder av kvinner. Vi har også tidligere skrevet om Forbud mot kameramobil i Chicago.

Irritasjonsmoment

At det legges inn en konstant, høy lukker-lyd på kameratelefoner er sikkert ikke et dumt tiltak for å skjerme enkeltpersoner mot å bli tatt bilde av uten å ville det. Likevel kan vi ane et gryende irritasjonsmoment: Mobilkameraene blir blant annet ofte brukt til å forevige artister på konserter. Det er sjelden lov å fotografere på slike konserter, men det er mange som sniker seg til et lite bilde eller to med mobilkameraet. Med dagens lyd kan dette være forstyrrende nok, men heves den, vil det nok bli et ganske dramatisk større irritasjonsmoment.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer