Høy poengsum fra kredittbyråene er bra

Lav poengsum stenger deg ute fra en rekke tjenester – tør du sjekke din?

Poengsummen kredittbyråene gir deg er avgjørende for tilgang til en rekke tjenester. Kvitter du deg med betalingsanmerkninger kryper du oppover på poengskalaen.  Foto: Per Ervland
Poengsummen kredittbyråene gir deg er avgjørende for tilgang til en rekke tjenester. Kvitter du deg med betalingsanmerkninger kryper du oppover på poengskalaen. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kredittbyråene samler inn informasjon og setter sammen en risikoprofil som sier noe om din betalingsvilje og -evne.

Og dette er viktig: For hvor mange poeng du får i kredittbyråenes kredittvurderingssystem (kredittscore) kan være avgjørende for om du får boliglån, mobilabonnement, kredittkort, og en rekke andre tjenester.

Du har rett til å få vite hvilken informasjon disse byråene har registrert om deg, men du må da henvende deg direkte til kredittbyrået for å få innsyn i opplysningene.

Plasserer deg mellom 0 og 100

Analysesjef i AAA Soliditet, Vemund Olsen, har tidligere forklart DinSide hvordan deres vurderingssystem fungerer:

Selskapet opererer med en skala fra 0 til 100, der poengsummen sier noe om hvor kredittverdig du er. Jo høyere tallet er, jo mer kredittverdig er du. Poengsummen er beregnet utifra en generell vurdering, men selskapet lager også egne scoresystemer tilpasset de enkelte kundene. Kundene til AAA Soliditet er de næringsdrivende som ønsker informasjon om risikoen ved å ha deg som sin kunde.

Les også: Mange opplever at de blir kredittsjekket uten grunn

Kredittsjekk for avbetaling og abonnement

I følge Datatilsynet utløses retten til å utføre en kredittsjekk når du kjøper en vare eller tjeneste med et kredittelement. Med andre ord: Kjøper du abonnementstjenester som telefoni, TV og bredbånd må du regne med å bli kredittsjekket. Det samme gjelder hvis du søker om lån eller kredittkort.

En dårlig poengsum hos kredittbyråene kan dermed stå mellom deg og mange grunnleggende tjenester i hverdagen.

DinSide har dessuten skrevet at DNB kredittsjekker alle de ønsker å gi et jobbtilbud. Arbeidsgiver har anledning til å kredittsjekke jobbsøkere når følgende tre vilkår er oppfylt:

  • Den aktuelle stillingen skal ha en høyere funksjon,
  • stillingen skal innbefatte et stort økonomisk ansvar.
  • Kredittsjekk skal bare foretas på de søkerne som er aktuelle i sluttfasen av ansettelsesprosessen.

Dette innebærer at arbeidsgiveren kan kreve en kredittsjekk hvis stillingen det søkes på er økonomisjef, men ikke hvis stillingen er kassemedarbeider i en butikk.

Lønnsøkning ikke bare positivt

Det er først og fremst en stabil inntekt over tid som slår positivt i kredittvurderingen. Plutselige hopp i inntekten kan, overraskende nok, slå negativt ut:

– Stabilitet i lønna er det beste kredittmessig. Både reduksjoner og økninger utover normal lønnsvekst teller negativt. Får man en plutselig lønnsøkning, vil disse statistisk sett ofte legge seg på et utgiftsnivå som de ikke klarer å dekke hvis de senere går ned i lønn, har Vemund Olsen, Analysesjef i AAA Soliditet tidligere uttalt til DinSide.

Likeledes er stabilitet å foretrekke når det kommer til bostedsadresse:

– Én flytting spiller ingen rolle kredittmessig, men flytter du ofte og er i en aldersgruppe der det forventes at man har et stabilt bosted, vil det bli sett på som negativt, sier Olsen.

Leie ut boligen? Sjekk om det er lov å kredittvurdere leietakeren

Betalingsanmerkninger er verstingen

Det er betalingsanmerkninger som har størst negativ innvirkning på poengsummen du kan oppnå.

– Det er 10 ganger så stor sannsynlighet for å få en betalingsanmerkning hvis du har hatt en før, sier Olsen.

Men det er også en rekke andre faktorer som påvirker din kredittscore negativt, ifølge AAA Soliditet:

  • Overtrekk av konti, sene innbetalinger av regninger og lignende.
  • Aktive betalingsanmerkninger, det vil si inkassokrav eller lignende som ikke er oppgjort.
  • Har du alvorlige betalingsanmerkninger som insolvens eller gjeldsordning, vil kredittselskapet ikke anbefale at du blir gitt kreditt.
  • Store svingninger i inntekten indikerer en lite stabil økonomi. Soliditet bruker likningstallene for det siste året, men ser på trendfaktorer for de siste tre årene.
  • Flytter du ofte, kan dette få negativ betydning, siden det statistisk er slik at disse har høyere kredittrisiko.
  • Enkeltpersonsforetak med betalingsanmerkninger teller negativt, siden dette er økonomiske forpliktelser som juridisk direkte hviler på deg.

Men husk at du skal få forhåndsvarsel når opplysninger om deg som har betydning for kredittvurdering av deg innføres i et kredittopplysningsregister. Du har da muligheten til å rette eventuelle feil.

Les også: Slik kvitter du deg med betalingsanmerkningene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer