Høye på babysmil

Barnets smil utløser samme reaksjon som kokain.

Et smilende babyansikt gir mor en slags rus. Foto: Colourbox.com
Et smilende babyansikt gir mor en slags rus. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingenting gjør mor lykkeligere enn når hjerteknuseren smiler til henne. Den boblende gleden har sin naturlige forklaring, og minner om følelsen en narkoman kan få ved å dope seg.

Så snart en mor har sett barnet sitt smile, oppstår stor aktivitet i de områdene av hjernen som styres av belønningssystemet dopamin. Det er de samme områdene som lyser opp når en setter elektroder på en som bruker kokain.

Les også: Spiste moren din dette?

Naturlig rus

- Det er mulig at det gir en naturlig rus å se barnet sitt smile, sier en av forskerne, lektor Lane Strathearn fra Baylor College of Medicine i Texas, ifølge Medical News Today.

Mor reagerer mer på bilder av sitt eget barn enn andres. Foto: Colourbox.com
Mor reagerer mer på bilder av sitt eget barn enn andres. Foto: Colourbox.com Vis mer

Han står bak undersøkelsen sammen med en rekke kolleger fra sitt eget universitet og University College London.

Tette bånd

Mødrene reagerte vesentlig kraftigere på bilder av egne barns ansikter enn på andre barns ansikter. Reaksjonene var sterkest ved smilende ansikter, men uteble da de ble vist triste ansikter, noe forskerne stilte seg undrende til. De hadde forventet en like kraftig reaksjon i mødrenes hjerner når barnet var lei seg.

Resultatet skal hjelpe forskerne til å kartlegge hvordan tette bånd mellom, mor, far og barn oppstår, og hvorfor det noen gang svikter.

Les også: Gravide spiser for mye sukker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer