Høyere mobil-risiko på bygda

Mobiltelefoner kan utgjøre en høyere helserisiko i grisgrendte strøk fordi de sender sterkere signaler når basestasjonene står lengre fra hverandre.

Publisert
Sist oppdatert

Når basestasjonene står lengre fra hverandre kompenserer telefonene med å sende sterkere signaler, opplyser svenske forskere.

- Vi fant ut at risikoen for hjernekreft er høyere for personer som bor på landet enn i byene, forteller professor Lennart Hardell fra universitetssykehuset i Ørebro til Reuters.

- Jo sterkere signalet er, jo høyere er risikoen.

Mobilbruken har økt kraftig i hele verden, men det er ennå ikke skikkelig bevist at bruken kan føre til helseproblemer som hodepine og hjernekreft.

Noen forskere mener at radiobølgene kan påvirke biologiske systemer, og helsemyndigheter anbefaler folk å begrense bruken eller bruke handsfree.

Hardell og kollegene hans undersøkte 1.429 personer med hjernekreft og en kontrollgruppe på 1.470 friske personer som bor i Sverige.

De sier helserisikoen kanskje ikke trer inn før man har brukt mobiltelefon i ti år.

Forskningen er publisert i det medisinske tidsskriftet Occupational and Environmental Medicine.

Forskerne fant ut at folk som bor på bygda og hadde brukt mobiltelefon i mer enn tre år hadde tre ganger høyere risiko for å bli diagnostisert med hjernekreft enn byfolk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.