Er reisetid arbeidstid?

Høyesterett avgjør om reisetid er arbeidstid

Høyesterett vurderer nå en sak som kan få økonomiske følger for flere hundre tusen arbeidstakere i Norge. Spørsmålet er enkelt: Er reisetid arbeidstid? 

REISETID? Ikke alle arbeidsgivere vil betale lønn for reisetid til jobb et annet sted enn på arbeidsplassen din. Nå skal Høyesterett avgjøre om reisetid er arbeidstid. Foto: NTB Scanpix
REISETID? Ikke alle arbeidsgivere vil betale lønn for reisetid til jobb et annet sted enn på arbeidsplassen din. Nå skal Høyesterett avgjøre om reisetid er arbeidstid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sett at din arbeidsgiver gir deg beskjed om at du i morgen må jobbe på Lillehammer. I kveld må du reise fra Oslo til OL-byen for å være klar til å gjøre denne jobben. Har du krav på lønn og overtidsbetalt for tiden du bruker på å reise i kveld?

– Etter dagens regelverk vil denne reisetiden normalt regnes som fritid, og du vil ikke ha rett til lønn eller avspasering med mindre det er avtalt med arbeidsgiver, sier juridisk rådgiver Hans Gjermund Gauslaa i HR-selskaper Infotjenester.

Høyesterett behandlet saken 2. og 3. mai, og dom vil trolig foreligge før sommeren.

– Siden dommen i Høyesterett vil få svært store økonomiske konsekvenser både for arbeidstakere og arbeidsgivere, er det knyttet stor spenning til hva de faller ned på, sier Gauslaa.

EFTA: Reisetid er arbeidstid

Høyesterett ba i 2016 EFTA-domstolen om hjelp til å tolke EØS-lovgivningen på feltet. EFTA-domstolen bekreftet i november i fjor at reisetid skal regnes som arbeidstid når en arbeidstaker pålegges av sin arbeidsgiver å utføre oppgaver utenfor sitt faste eller vanlige arbeidssted.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer