Høysesong for sure oppstøt

Mye alkohol og fet mat gjør at folk strømmer til apotekene.

Mye fet mat og alkohol kan føre til sure oppstøt... Foto: Colourbox.com
Mye fet mat og alkohol kan føre til sure oppstøt... Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Salgskurven gjør et kraftig hopp i desember. Det er liten tvil om at julebordene slår inn på statistikken. Førjulstiden er preget av feiring med god mat og drikke både i jobbsammenheng og privat. Mange har nok vanskelig for å begrense seg, og merker følgende på kroppen etterpå, sier informasjonssjef Gerd Byermoen i Vitusapotek i en pressemelding.

Les også: Råd mot fyllesjuke

Hva skyldes halsbrann?

Halsbrann og sure oppstøt oppstår i etterkant av et stort måltid, særlig om maten var fet eller sterkt krydret. Kaffe, sjokolade og tobakk kan også gi halsbrann. Årsaken er at surt mageinnhold havner i spiserøret fordi presset i magesekken er for stort eller lukkemekanismen i magesekken er svekket. Halsbrann etter uvant stort matinntak er ikke i seg selv farlig, men over tid kan det føre til skade og betennelse i spiserøret.

Råd mot plagene

For å unngå sure oppstøt i julebordsesongen, finnes det noen enkle råd. ”Har du ofte halsbrann, bør du begrense bruken av fet og sterkt krydret mat, alkohol, kaffe og tobakk. Små og regelmessige måltider er bedre enn få og store, og ikke spis rett før sengetid,” råder Byermoen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer