Høytid for hjerteinfarkt

Hvert år får over 5000 nordmenn akutt hjerteinfarkt. Mange av disse finner sted i forbindelse med jul og førjulstid.

Publisert
Sist oppdatert

- Tunge måltider med mye fet mat er en av flere faktorer som kan øke risikoen for akutt hjertesykdom. Ved slike måltider kan blodets evne til å transportere surstoff svekkes, og et hjerteinfarkt kan i verste fall bli konsekvensen. Andre faremomenter er som kjent røyking og overdrevent inntak av alkohol, sier spesialist i allmennmedisin Halvor Denstad ved Omnia Medisinske senter til nyhetsbyrået Newswire.

La maten synkeJul og snø henger sammen. Og med snø kommer snømåking. Men slikt arbeid i kulde på full mage kan bli fatalt for enkelte.

- Man bør unngå å måke snø i kulde rett etter et tyngre måltid. Kulde og fysisk belastning kan være uheldig for hjertet. Kombinert med en tung julemiddag kan dette ha en negativ effekt på blodets evne til å transportere surstoff samtidig som hjertets behov for næring øker. Det er nok mange som ikke lar maten synke, og isteden går i gang med fysiske aktiviteter rett etter et måltid. Det er ikke lurt, sier Denstad.

Ta det rolig- De beste rådene er de vi har hørt mange ganger før. Spis sakte, tygg godt og nyt måltidet. Spis en fornuftig mengde, og unngå fet mat. Og ta det litt med ro etter maten, råder Denstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer