Høytid for hjerteinfarkt

Hvert år får over 5000 nordmenn akutt hjerteinfarkt. Mange av disse finner sted i forbindelse med jul og førjulstid.

Publisert
Sist oppdatert

- Tunge måltider med mye fet mat er en av flere faktorer som kan øke risikoen for akutt hjertesykdom. Ved slike måltider kan blodets evne til å transportere surstoff svekkes, og et hjerteinfarkt kan i verste fall bli konsekvensen. Andre faremomenter er som kjent røyking og overdrevent inntak av alkohol, sier spesialist i allmennmedisin Halvor Denstad ved Omnia Medisinske senter til nyhetsbyrået Newswire.

La maten synke
Jul og snø henger sammen. Og med snø kommer snømåking. Men slikt arbeid i kulde på full mage kan bli fatalt for enkelte.

- Man bør unngå å måke snø i kulde rett etter et tyngre måltid. Kulde og fysisk belastning kan være uheldig for hjertet. Kombinert med en tung julemiddag kan dette ha en negativ effekt på blodets evne til å transportere surstoff samtidig som hjertets behov for næring øker. Det er nok mange som ikke lar maten synke, og isteden går i gang med fysiske aktiviteter rett etter et måltid. Det er ikke lurt, sier Denstad.

Ta det rolig
- De beste rådene er de vi har hørt mange ganger før. Spis sakte, tygg godt og nyt måltidet. Spis en fornuftig mengde, og unngå fet mat. Og ta det litt med ro etter maten, råder Denstad.

Hjerteinfarkt vil si at en viss del av hjertemuskulaturen skades på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel. Det skadede muskelvevet kan ikke lenger trekke seg sammen, og hjertets pumpeevne kan da bli redusert.

Mozon.no, 21.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer