HRT ga 300 tilfeller av brystkreft hvert år

På slutten av 90-tallet fikk 300 norske kvinner brystkreft årlig fordi de fikk hormonbehandling mot overgangsplager, viser den første studien med norske kvinner.

Publisert
Sist oppdatert

30.000 kvinner deltok i studien, om er omtalt på nettsidene til Dagens Medisin.

Undersøkelsen viser at risikoen for å utvikle brystkreft øker mellom to og tre ganger for kvinner som får hormonbehandling. Bruk av preparater med daglig tilførsel av gestagen gir høyest risiko.

Forskernes konklusjon er at hormonbehandling trolig har vært en viktig faktor for det økende antallet nye tilfeller av brystkreft.

Over 30.000 norske kvinner mellom 45-64 år deltok i undersøkelsen, skriver Dagens Medisin på nettsidene. Studien bekrefter utenlandske studier - som har ført til en kraftig nedgang i salget av denne typen hormonpreperater - men risikoen er enda større i Norge enn i andre land.

Tallene studien bygger på er er samlet inn mellom 1996 og 1998, og antallet som bruker denne typen medisin er gått noe ned etter det.

I 2002 sjokkerte amerikanske forskere verdens leger og mange kvinner da de tilbakeviste det alle trodde - at hormonbehandling i tillegg til at det reduserer symptomer på overgangsalderen virker forebyggende mot hjertesykdom, kreft og kanskje demens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.