Huden avslører allergikere

Hvis du har tendens til allergier, er det store sjanser for at du også er født med en spesielt fin og ømfintlig hudtype.

Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor det er slik vet vi ikke. Det har noe med arvelighet å gjøre. Men dette har konsekvenser. Poreåpningene i huden er mindre, nesten usynlige, og blodkarene har en tendens til å trekke seg sammen. Resultatet er en glatt småporet lys hud. Den minner om idealet for skjønnhet - de gamle greske marmorstatuer og deres glatte hvite hud. Da dette har vært et vestlig skjønnhetsideal - ble kvinnene med denne hudtypen gjerne giftet bort til innflytelsesrike menn i samfunnet.

Motsetningen er den fete hudtypen med tendens til grove porer og en rødmusset hudfarge. Dette skyldes også arvelighet som gir de store talgkjertlene med deres store porer, sammen med en sterkere talgdannelsen som gjør denne hudtypen fet. Til gjengjeld slipper de allergier, samtidig som denne huden er sterk og tåler det meste. Hvor i samfunnet havner de med en slik hudtype? Sterk hud og liten tendens til allergier som astma, høysnue og eksem og andre allergier - gjør denne hudtypen best egnet til å tåle store påkjenninger. Derfor havner de med fet hud ofte i mer utsatte yrker med aktivt kroppslig arbeide, gjerne utendørs og med dyr - som i landbruket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer