Huden fikser tennisalbuen

Friske hudceller skal virke effektivt mot den plagsomme og utbredte lidelsen, ifølge forskere.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tennisalbue er en av de vanligste muskelplagene vi har. Kunne man finne en metode som viste seg å ha optimal effekt, ville det vært av stor samfunnsøkonomisk betydning.


Tennisalbue er navnet på betennelsen som gjerne oppstår som følge av overbelasting av musklene på utsiden av albuen.

Nå hevder britiske forskere at en injeksjon hudceller kan kurere den smertefulle lidelsen. I behandlingen som tar et kvarters tid, blir pasientens egne celler injisert rett inn i det betente området.

Forskerne har så langt testet metoden på 12 pasienter, hvorav 11 skal ha blitt erklært friske i løpet av få uker.

Les også: Slik unngår du musearm

Satser på smertefull trening

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Dette er i høyeste grad en eksperimentell metode som vi til nå har valgt ikke å benytte oss av, sier lege og leder for spesiallegesenteret ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI), Thomas Torgalsen, til DinSide Helse.

Ved NIMI er tung eksentrisk muskeltrening, det vil si at man arbeider mens muskelen strekkes, den vanligste metoden som brukes i behandlingen av tennisalbue.

- Eksentrisk trening har vist seg å være det som virker best ved belastningsskader. Hensikten er å trene sener og muskler i en bremsebevegelse. Dette er styrkeøvelser som gjerne går godt over smertegrensen, men treningen er viktig for å stimulere cellene i senene til å produsere nye fiber, sier Torgalsen.

Les også: Ikke skyld på musa

Han stiller seg imidlertid positiv til nye behandlingsmetoder for lidelsen som rammer svært mange.

- Tennisalbue er en av de vanligste muskelplagene vi har. Kunne man finne en metode som viste seg å ha optimal effekt, ville det vært av stor samfunnsøkonomisk betydning, og mange langvarige sykemeldinger kunne vært unngått, sier han, og legger til:

- Det er spesielt viktig at personer i yrker som innebærer mye statisk arbeid, gjør ergonomiske tiltak. Sørg for å organisere arbeidet slik at det ikke blir for mye monotont arbeid av gangen, del opp og veksle på arbeidsoppgavene, råder han.

Les også: Disse øvelsene gjør underverker

Viktig å forebygge

Sophie Steenstrup, som er fysioterapeut ved Vallhall Trening & Terapisenter, slutter seg til Torgalsen.

- Veldig mange sliter med tennisalbue, og forebyggende tiltak og gode behandlingsmetoder er derfor svært viktig.

Steenstrup har ikke selv erfaring med den nye behandlingsformen fra England, men viser til at behandlingen som benyttes ved NIMI, har dokumentert god effekt.

Les også: Skreddersøm mot sykefravær

- Vi benytter oss mye av eksentrisk trening, som innebærer at pasienten gjør daglige styrkeøvelser minimum over en periode på tre måneder, sier hun.

De fleste som får tennisalbue, er mellom 30 og 60 år gamle. Noen har utviklet tilstanden over mange år etter at de gjennom livet, eller i en periode, har utført ensidige bevegelser gjentatte ganger. Det kan for eksempel dreie seg om snekring, maling, og tennisspilling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer