Hudkreft kan være arvelig

Flere studier tyder på det.

Hudkreft kan ha genetiske årsaker, men ikke legg bort solkremen for det. Foto: Colourbox
Hudkreft kan ha genetiske årsaker, men ikke legg bort solkremen for det. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du bør fortsatt bruke solkrem for å beskytte huden din. Imidlertid viser to nye studier at sola alene neppe bør få all skyld når det gjelder utvikling av hudkreft og føflekkreft.

Forskere ved Queensland universitetet i Australia gransket tilfellene av hudkreft hos 125 tvillingpar.

De fant ut at risikoen for at en person skulle få føflekkreft var nesten ti ganger så stor dersom vedkommende hadde en enegget tvilling med sykdommen.

Har man en toegget tvilling med føflekkreft dobels risikoen for å få det. Dette tyder på at slektskap er sentralt for forekomsten av hudkreft, ikke bare livsstil og solvaner.

Her er de beste solkremene

Sjekket svensker

Resultatet understøttes av en studie gjennomført av forskere ved California universitet. De gjennomgikk det svenske kreftregisteret, og fant ut at personer med et søsken eller en forelder med hudkreft hadde større risiko for selv å få det.

De hadde ikke bare større risiko for å få hudkrefttypen slektningen hadde, men også andre typer hudkreft.

Slik forebygger du kreft

Forskerne mener det er grunnlag for å si at familiehistorie kan brukes til å finne ut av risikoen for hudkreft, og at videre forskning på den genetiske sammenhengen kan bidra til at folk med høyere risiko for hudkreft raskere blir identifisert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer