Hun lever helt uten penger

Den tidligere lærerinnen Heidemarie Schwermer har levd pengeløst i 13 år.

GÅR FRA DØR TIL DØR: Heidemarie Scwermer har gitt opp permantent adresse og lever på andres gjestfrihet og vilje til å bytte tjenester. (Foto: HeidemarieSchwermer.com)
GÅR FRA DØR TIL DØR: Heidemarie Scwermer har gitt opp permantent adresse og lever på andres gjestfrihet og vilje til å bytte tjenester. (Foto: HeidemarieSchwermer.com) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 22 år siden fikk den tyske lærerinnen ideen til en pengeløs sone der folk skulle klare seg ved å tilby noe de eier eller kan. De siste 13 årene har Heidemarie Schwermer levd helt uten å bruke penger. For å klare det har hun fått med seg mange flere og startet opp etter sin egen forretningsidé.

Schwermer fikk ideen da hun flyttet fra byen Lueneburg til byen Dortmund hvor antall fattige og hjemløse var langt flere enn det hun var vant til. Dermed startet hun en form for byttebutikk, der folk kunne bytte tjenester og varer med hverandre.

Stedet har blitt en pengeløs sone hvor en hårklipp kan byttes mot en biloverhaling, eller hvor en brødrister kan byttes mot en genser. Byttebutikken har fått navnet Gi og ta (Gib und Nimm).

- Ikke kjøp klær det neste året!

Bytter egen begravelse

Schwermer har på denne måten klart å leve helt uten penger de siste 13 årene. Også fremtiden er sikret ved hjelp av byttehandler, og det inkluderer begravelsen. Hun har gjort en avtale med en geistlig om at han dekker kostnadene ved hennes begravelse dersom hun tilbyr rådgivning til etterlatte i hans menighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer