Hunder kan forutsi epilepsi-anfall

Familiens hund kan ofte merke at et barn er i ferd med å få et epileptisk anfall, viser en ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

En av hundene i studien pleier å sitte på barnet rett før anfallet. En annen kan dytte en ung jente vekk fra trappene før anfallet. En annen våkner om natten 20 minutter før barnets anfall.

Det er en bemerkelsesverdig evne noen hunder kan utvikle spontant og som nylig er dokumentert hos hunder som bor hos epileptiske voksne - men ikke hos barn, skriver forsker og barnelege Adam Kilton som jobber ved Alberta Children's Hospital ved University of Calgary i Alberta. Studien hans ble nylig presentert i tidsskriftet Neurology.

Hundene som har denne evnen kan kanskje redusere hyppigheten av de epileptiske anfallene, og øke familiens livskvalitet, forklarer han.

Kirton fikk denne informasjonen ved å telefonintervjue 45 familier som alle hadde barn mellom syv og 18 år med epilepsi. 39 prosent av dem hadde hund i familien i minst ett år.

Foreldrene fortalte at hundene endret oppførsel rett før barna fikk et anfall:

42 prosent rapporterte anfalls-relatert oppførsel hos hundene.

Omtrent 40 prosent av disse hundene endret oppførsel før anfallene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer