Hunder kan lukte kreft

Menneskets beste venn kan mer enn vi tror. Den følsomme luktesansen kan avsløre kreft før du er klar over det selv.

Publisert
Sist oppdatert

Kan hunder lukte kreft? Mange hunde-eiere kan fortelle om Fido som begynte å oppføre seg så rart at de bestemte seg for en sjekk hos legen. Og fikk konstatert kreft i et tidlig stadie.

Men hittil har slike historier vært enkeltstående tilfelle som i beste fall har fått omtale i den kulørte presse.

Vitenskaplig testingDet ville en gruppe engelske forskere gjøre noe med. De samlet sammen seks bikkjer fra en døveskole og startet treningen som skulle gjøre dyrene til profesjonelle kreft-detektorer.

Hundene ble gitt en grunnleggende opplæring, og fikk så lukte på urinprøver fra 36 mennesker med blærekreft, og en kontrollgruppe på 108 friske mennesker. Etter timevis med sniffing og snøfting kunne forskerne konstatere at hundene virkelig kunne skille mellom urinprøver fra friske og syke mennesker.

De to beste hundene, som begge var av rasen cocker spaniel, hadde rett i 41 prosent av tilfellene. Dersom hundene hadde forsøkt seg på sjarm og ren gjetting, ville de statistisk bare ha truffet på 14 prosent av prøvene.

Men denne strategien ble tydeligvis forsøkt av hunden Toddy av rasen mongrel. I motsetning til cocker spanielene hadde han ingen større suksess enn det som kan tilskrives ren flaks.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer