Statsbudsjettet 2021

Hus og hytte: Kan bli billigere

Endringer i eiendomsskatten er godt nytt for mange boligeiere, men ikke om boligen din er for dyr. Og endringer i BSU-fradrag kan være dårlig nytt.

AUDUN LYSBAKKEN: SV-lederen mener regjeringen prioriterer feil i en alvorlig tid. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021, er det flere ting som kan få direkte innvirkning på lommeboka til boligeiere.

Et av forslagene, som det også har vært lekkasjer om i forkant av at statsbudsjettet ble lagt fram i dag, er endringene i BSU-ordningen, som du kan lese nærmere om lenger ned.

Men et annet av forslagene, som det uttrykkes mer overraskelse og delte meninger om, er endringene i eiendomsskatten.

Det er foreslått at den maksimale eiendomsskattesatsen for bolig og fritidsbolig reduseres fra 5 til 4 promille fra 2021.

- Jeg er litt overrasket over økt formuesskatt på boligverdier over 15. millioner kroner og økt formuesskatt på hytter, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til Dinside.

- Disse får mindre

Hun kommenterer at dette kan til føre til at årets forslag til statsbudsjett kan gjøre økonomien strammere for noen:

- De som får mindre er dem som har kjøpt bolig, men fremdeles sparer i BSU. De får et tapt skattefradrag på 5000 kroner årlig. Også seniorer med nedbetalt bolig til markedsverdi over 15 millioner vil få mindre, sier Sandmæl videre.

Hun får følge av administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, som mener primærboligen bør skjermes for eiendomsskatt.

- Norges Eiendomsmeglerforbund mener at primærboligen bør skjermes fra økt beskatning, uavhengig av boligens verdi. Innfører man først en regel om redusert verdsettelsesrabatt for primærboliger til 50 prosent for den delen av beregnet omsetningsverdi som overstiger 15 mill. kroner, er veien litt kortere til en gradvis høyere beskatning av primærboliger, i form av nye reduksjoner i verdsettelsesrabatt og beregnet omsetningsverdi. Vi stiller oss derfor kritisk til regjeringens forslag om økt formuesskatt på primærboliger, sier Geving.

Han kommenterer videre at de selvsagt er positive til den reduserte makssatsen:

- Norges Eiendomsmeglerforbund stiller seg positiv til at regjeringen vil redusere maksimal sats for eiendomsskatt på bolig og fritidsbolig fra 5 til 4 promille fra 2021. Vi mener at regjeringen bør videreføre arbeidet med å redusere kommunal eiendomsskatt i neste stortingsperiode.

Redusert eiendomsskatt

Den maksimale eiendomsskattesatsen for bolig- og fritidseiendom reduseres fra 5 til 4 promille fra 2021. Dette er i tråd med avtalen mellom regjeringspartiene og Frp om revidert nasjonalbudsjett for 2020. Fra 2020 ble maksimal sats for bolig- og fritidseiendom redusert fra 7 til 5 promille.

Ifølge Finansdepartementet er hensikten med å redusere satsen ytterligere, å senke skattetrykket i kommuner som i dag har høy eiendomsskatt på bolig- og fritidseiendom, og forhindre at kommuner med lavere sats setter den opp til mer enn 4 promille.

– Eiendomsskatt på vanlige boliger kan være økonomisk belastende for mange. Derfor har regjeringen nesten halvert maksimalsatsen for boligeiere og hytteeiere i denne regjeringsperioden, fra 7 til 4 promille, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

(Kilde: Finansdepartementet)

#1: Endringer i eiendomsskatt

I regjeringens forslag til statsbudsjett skisseres blant annet følgende:

  • Regjeringen foreslår at den maksimale eiendomsskattesatsen for bolig og fritidsbolig reduseres fra 5 til 4 promille fra 2021.
  • Formuesverdsettelsen av primærboliger med verdi over 15 mill. kroner økes.
  • Formuesverdien av fritidsbolig oppjusteres med 20 pst.

Det er den enkelte kommune som selv avgjør om det skal skrives ut eiendomsskatt, og inntektene går i sin helhet til kommunen.

Skatten kan kun settes innenfor de rammene eigedomsskattelova setter.

#2: BSU-endringer

Regjeringen foreslår at ordningen med boligsparing for ungdom (BSU) målrettes mot unge som ikke eier bolig.

De foreslår at personer som allerede eier bolig, ikke lenger skal få skattefradrag gjennom BSU-ordningen. Dette omfatter også tilfeller hvor man eier en del av en bolig. Selger man boligen uten å kjøpe en ny, vil man kunne spare med fradrag igjen, skriver Finansdepartementet.

Samtidig foreslår regjeringen å øke det årlige sparebeløpet fra 25.000 kroner til 27.500 kroner. Dette forklares med at de som er utenfor boligmarkedet, kan spare mer.

Maksbeløpet økes imidlertid ikke, slik at du fremdeles kun kan spare 300.000 kroner i ordningen.

#3: Strømavgifter

På grunn av den svake kronen foreslår regjeringen å øke den reduserte satsen med 0,027 øre per kWh, slik at satsen er i samsvar med EØS-avtalen.

Regjeringen foreslår ingen endringer i den ordinære satsen på elavgift, utover prisjustering.

Fakta om statsbudsjettet

  • Regjeringen Solberg legger fram sitt forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2021 onsdag 7. oktober. Statsbudsjettet legges alltid frem i begynnelsen av oktober, året før budsjettåret.
  • Statsbudsjettet omhandler statens utgifter og anslåtte inntekter i løpet av ett kalenderår. Det fastsetter også satsene for innkreving av skatter og avgifter.
  • Nasjonalbudsjettet er en mengde anslag for hele den økonomiske utviklingen, og dermed styrende for rammene i statens eget budsjett.
  • Forslaget til statsbudsjett skal videre behandles av Stortinget, som kommer med eventuelle endringer. Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som blir bindende for regjeringen og statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer