Husbanken tilbyr knallrente

4,6 prosent i ti år, og du har fortsatt litt tid på deg.

Det finnes fortsatt et meget godt fastrentetilbud der ute. Foto: Colourbox.com
Det finnes fortsatt et meget godt fastrentetilbud der ute. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husbanken er ikke helt som andre banker. Det betyr blant annet at de for tiden har markedets desidert beste fastrentetilbud.

Har du boliglån i Husbanken, har du nå muligheten til å binde lånet for ti år til en nominell rente på 4,6 prosent. Dette tilbudet står både i oktober og i november, og ifølge prognosene ligger det an til at Husbanken også vil tilby 4,6 prosent i desember. Husbanken vil imidlertid ikke gi anbefalinger om hvilke rentetilbud du bør velge.

DinSide kan derimot anbefale dagens fastrentetilbud for ti år dersom du er interessert i å binde renten nå. Sammenlignet med resten av markedet ligger Husbanken nesten ett helt prosentpoeng under det bankene nå tilbyr som beste fastrente for ti år. De lange rentene er på vei opp igjen, og ingen av de andre bankene tilbyr lenger ti års fastrente til under 5 prosent.

Husbankens fastrentetilbud
 SeptemberOktoberNovemberDesember
Flytende rente3,12,32,32,3
Fastrente 3 år3,13,03,4-
Fastrente 5 år3,93,74,0-
Fastrente 10 år4,74,64,6-
Fastrente 20 år4,94,84,8-
Rentene er nominelle.


Ja, takk, begge deler

Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren, er enig i at dette er et godt tilbud.

Agnes Bergo i Pengedoktoren Foto: Sverre Aurstad
Agnes Bergo i Pengedoktoren Foto: Sverre Aurstad Vis mer


- Fastrentene i Husbanken har sjelden vært så lave som nå. Med 4,6 prosent fast rente i ti år gir Husbanken etter min mening et svært gunstig tilbud til de som er så heldige å kvalifisere for slike lån. Det er ingen grunn til ikke å slå til, sier Bergo til DinSide.

Hun peker på prognosene som sier at det generelle rentenivået er på vei opp.

- Husbankens tilbud var faktisk hakket bedre bare for en måned siden. Da kunne man binde renten for tre år på 2,9 prosent. Det er det laveste fastrentetilbudet jeg har sett noensinne. 4,6 prosent rente i ti år kan være siste sjanse til å treffe bunnen for rentebinding.

Økonomer er enige om at rentebinding er noe man gjør først og fremst for å få oversiktlige og forutsigbare låneutgifter, og ikke nødvendigvis for å få lavest mulig rente.

- Men med de tilbudene Hubanken har i dag, er det absolutt en viss mulighet for å si ja takk - begge deler, sier Bergo.

Svært forutsigbart

Retningslinjene for hvordan Husbanken fastsetter rentesatsene bestemmes av Stortinget. Per i dag er observasjonsperioden for fastrente en måned, to måneder før virkningsdatoen. Det betyr at observasjonsperioden for oktobertilbudet var juli måned.

Fordeler ved fastrente:

 • Du er sikret en fast og lav rente i 3, 5 eller 10 år og slipper å bekymre deg for større utgifter i denne perioden.
 • Får du en fastrente på under 5, prosent, ligger dette under det historiske gjennomsnittet for norske bankrenter.
 • Renten skal opp igjen. Norges Bank har tidligere definert en rente på 5-6 prosent som et "normalt" nivå for styringsrenten. Bankenes marginer kommer på toppen av dette. Ved å binde slipper du å grue deg til mulige rentetopper.
 • Ulemper ved fastrente:

 • Timing og litt flaks avgjør om du vinner eller taper på å binde renten. Over tid har det historisk ikke lønt seg å binde boliglånsrenten.
 • Du kan gå ut av avtalen, men det kan koste en god del dersom du har bundet på et høyere nivå enn det fastrenten ligger på når du går ut.
 • Når de flytende rentene er lave, kan du sette pengene du sparer til side og investere disse slik at du får en gunstig avkastning.
 • Boliglånet følger boligen. Skal du flytte og selger boligen (panteobjektet), kan du måtte betale overkurs til banken.


 • De faste rentene på tre, fem og ti år er i Husbanken, som i Lånekassen, knyttet opp mot rentenivået på statsobligasjoner med tilsvarende gjenstående løpetid. Staten har ikke mange lån med langsiktig rentebinding, for tiden er det bare ett lån som har rentebinding på ti år, og dette lånet kan du følge på Oslo Børs' nettsider.

  Det er gjennomsnittsrenten på dette lånet i juli som danner grunnlaget for tilbudet i oktober. Dermed kan du også gå inn og se hva som er gjennomsnittsrenten for inneværende måned og selv regne ut hva som blir Husbankens fastrentetilbud i januar. Husbanken legger til en rentemargin på 0,5 prosent til sine utlånskunder.

  - Jeg traff rentebunnen!

  Må søke kommunen

  Er du allerede kunde i Husbanken, søker du banken direkte hvis du er interessert i fastrente. Er du derimot ikke kunde, men ønsker å søke om lån, må du henvende deg til kommunen der du bor. Hvordan dette er organisert og hvem du skal henvende deg til, varierer fra kommune til kommune, men kommunens servicetorg kan være et greit sted å begynne.

  - Det har vært relativt beskjeden pågang etter fastrente nå i september, men vi hadde veldig stor pågang i 2. kvartal i år, kommunikasjonsrådgiver Are Sauren i Husbanken.

  Han tror kundene har sett at fastrentetilbudene til Husbanken vil bli enda bedre neste måned og at regner med en større pågang i nærmeste fremtid.

  Se også: Kan DU få lån i Husbanken?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer