Huset betaler pensjonen

Er du pensjonist med dårlig råd, men eier egen bolig? Da kan jordomseilingen, den russiske kaviaren og årgangsrødvinen være reddet - i alle fall de neste ti årene.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I en årrekke har det vært kjent at det er mulig å ta opp lån i boligen din dersom du har god sikkerhet. Men nyere er det at enkelte banker har utviklet egne produkter som skal være skreddersydde for eldre med behov for rede penger til forbruk.

Har du lyst på å ligge her?
Har du lyst på å ligge her? Vis mer

boligpensjonen til Fokus Bank og boligkreditten til Nordea er kanskje ikke revolusjonerende nyheter, men likevel nye produkter som bankene nå markedsfører.


TRYKK HER FOR Å SE ØKONOMIEN I DISSE PRODUKTENE - OG OM DU HAR RÅD TIL Å GÅ MED PÅ EN SLIK AVTALE

For pensjonister

- Produktet vårt, Boligpensjon, er rettet mot eldre mennesker, først og fremst pensjonister over 67 år. Men det kan også benyttes av andre som ønsker å gå av med pensjon tidligere enn dette, forklarer Charlotte Hillestad Andersen, produktansvarlig i Fokus Bank.

Per i dag har om lag 100 personer gått inn på en slik avtale i Fokus Bank. Gjennomsnittsalderen for disse er 72 år.

Boligpensjon fungerer på den måten at du som har mye egenkapital i boligen kan ta opp lån og få en engangssum eller et månedlig beløp i opp til ti år (eller en kombinasjon av disse). Men banken gir maksimalt boligpensjon innen 60 prosent av egenkapitalen.

Eksempel: En eldre mann eier et hus som har en verdi på 2 millioner kroner. Han vil kunne få maksimalt 1,2 millioner kroner i boligpensjon. Men dette betyr selvsagt ikke at han får hele beløpet til seg selv, for i dette inngår også betaling av renter på lånet. I realiteten (med vilkårene til Fokus Bank) vil han kunne få utbetalt et engangsbeløp på om lag 845.000 kroner eller 8.337 kroner per måned i ti år fremover. Men etter ti år vil altså lånet som skal tilbakebetales være 1,2 millioner kroner, på tross av at dagens utbetaling bare er om lag 70 prosent av dette beløpet.

DET STORE SPØRSMÅLET ER OM DETTE PRODUKTET ER LURT FOR NOEN? KLIKK HER FOR Å SE HVA VI MENER I KOMMENTAREN: FARLIG GODT.

Etter den søte kløe

Så langt, så godt. Men eventuelle problemer vil først oppstå etter disse ti årene. For produktet boligpensjon fungerer nemlig slik at avtalen enten må fornyes, at lånet må innfris eller betales tilbake som et vanlig boliglån.

Dersom du allerede har benyttet den tilgjengelige egenkapitalen i boligen, er det ikke mulig å fornye avtalen. Da må du altså enten selge boligen eller begynne å betale tilbake lånet med renter og avdrag.

Dette kan selvsagt være et problem for de som fremdeles er i levende live, og som ikke har mer enn en minstepensjon å rutte med.

- Når slike avtaler inngås må det tenkes langsiktig, og blant annet minstepensjonister bør være forsiktige. For man må jo kunne møte den situasjonen som kommer om ti år, sier Hillestad Andersen.

Likt, men ulikt

Nordeas produkt boligkreditt fungerer noe annerledes enn produktet til Fokus Bank. Hovedforskjellen består i at kunden får innvilget en rammekreditt, og heretter disponerer over den selv. Nordea tilbyr altså ikke månedlig utbetaling av summen.

I tillegg må kunden betale renter løpende gjennom hele avtaleperioden. Det må selvsagt også kundene til Fokus Bank, men disse er allerede innbakt i engangsbeløpet eller de månedlige utbetalingene.

- Men vi ser løpende på utviklingen av produktet, og jobber også for å endre det, sier Trine Saltnes Skjerdingstad, produktansvarlig for boligkreditt i Nordea.

Ifølge Saltnes Skjerdingstad kan man ha boligkreditt i fem år innen 75 prosent av verdien på boligen sin, eller i ti år innen 60 prosent av boligverdien. Etter de fem eller ti årene må man gjøre en av tre ting: Lånet kan innfris, man kan begynne å betale på det som et vanlig boliglån, eller man kan fortsette å bare betale renter på det lånte beløpet.

Med andre ord vil man også med dette produktet komme i en situasjon der man må begynne å betale for de ti gode årene - vel og merke hvis man fremdeles er i live.

TRYKK HER FOR Å SE BEREGNINGENE OG RENTENE PÅ DE ULIKE PRODUKTENE.

DnBNOR

Nordea og Fokus Bank er Norges 2. og 3. største banker. Men vi spurte også den aller største bankgiganten, DnBNOR, om de har et liknende produkt.

- Vi har ikke et helt konkret produkt som boligkreditt eller boligpensjon, men vi har mulighet til å sy sammen et individuelt produkt, sier Eivind Grønstad, informasjonsansvarlig i DnBNOR.

- Kunden kan få en sum utbetalt ved å ta opp et lån og sette av penger til å betjene fremtidige renter. Men det er også mulig å få en fast årlig sum ved hjelp av lånefinansiert livrente (denne vil vare i 12 år). En annen mulighet er å tinglyse en tilstrekkelig stort pant i boligen, og låne opp med et fast beløp hvert år, forklarer Grønstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer