Husholdningene låner mindre

Mens bedriftene har økt gjelda si.

Publisert
Sist oppdatert

Den årlige veksten i nordmenns lånevilje har sunket fra 12,1 prosent i september, til 11,9 prosent i oktober. Siden mai har gjelsveksten falt 13,9 prosent.

- Husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 1.853 milliarder kroner ved utgangen av oktober. Tolvmånedersveksten falt videre denne måneden til 8,2 prosent, mot 8,8 prosent ved utgangen av september. Veksten i husholdningenes bruttogjeld har ikke vært så lav siden desember 1999, ifølge SSB (Statistisk Sentralbyrå).

Les også: Forbrukerombudet reagerer på kredittkortsalg over telefon

De ikke-finansielle foretakenes innenlandske bruttogjeld økte til 1 181 milliarder kroner ved utgangen av oktober.

Oppgangen i årsveksten har sammenheng med at månedsveksten i oktober i fjor var svært lav og lavere enn månedsveksten i oktober i år.

Omregnet til årlig vekstrate steg foretakenes bruttogjeld med 12,7 prosent i perioden august–oktober sett i forhold til de tre foregående månedene.

Les også: Spår at renta er på 3-tallet innen tre måneder

En måned tidligere var denne størrelsen 13,9 prosent. At denne vekstraten, kalt vekst i glidende tremånedersgjennomsnitt, er lavere enn tolvmånedersveksten, er en indikasjon på at tolvmånedersveksten vil falle videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer