Husk å betale denne

Fakturaen kommer i fellesferien, og det er relativt dyrt å overse den.

Faktura for lisenstermin 2 er sendt ut nå. Foto: KAROLINE BRUBÆK
Faktura for lisenstermin 2 er sendt ut nå. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå sender NRK ut faktura for lisenstermin 2. Regningen kommer som julekvelden på kjerringa for enkelte som planlegger lang ferie.

For 2010 har Stortinget fastsatt avgiften til 2.434,32 kroner, og for noen år siden ble NRK-lisensen delt opp i to terminer slik at du får regning to ganger i året. Dersom du eier et tv-apparat, skal du betale 1.217 kroner for den kommende perioden. Lisenstermin 2 gjelder for perioden 1. juli til 31. desember, og regningen ligger muligens i postkassen din akkurat nå.

Frist ut juli

DinSide: Har det vært vurdert å sende ut tidligere eller senere slik at fakturaen for denne lisensterminen ikke kommer midt i fellesferien?

- Utsendelsene startet allerede 22 juni. Dette var for om mulig sikre at de fleste skulle få faktura på kringkastingsavgiften før fellesferien, skriver Freddy Lysfjord, avd.leder for NRK Lisensavdelingen i en epost til DinSide.

Utsendelsen startet fem og en halv uke før forfallsdato, som er satt til 31. juli 2010. Dette er en uke tidligere enn det som var tilfellet i 2009. Dersom du ikke skal ha unormalt lang ferie, bør du rekke å betale innen fristen. Det kan likevel være verdt å minne om at den ligger der og venter, og at NRK forventer å se din innbetaling før vi skriver dato langt ute i august.

>>>13 kroner ble 300

NRK innrømmer at sammenfallet med ferieavviklingen kan være årsaken til at det er flere som misser første betaling av andre termin sammenlignet med første termin.

- Cirka 85 prosent betaler ved mottak av første faktura. Cirka 15 prosent får tilsendt purring. Disse prosentandelene har hatt små avvik de senere år. Antall personer som betaler på første varsel for første termin har historisk vært marginalt høyere en antallet som betaler på første varsel for andre termin. Det er sannsynligvis ferieavviklingen som er hovedårsaken til dette, skriver Lysfjord.

Dyrt å glemme

Gebyret for første purring er 169,05 kroner fordi NRK er en av mange statlige instanser som har tillatelse til å ta høyere purregebyrer enn det private kan tillate seg.

Mens en vanlig kreditor ikke kan ta mer enn 60 kroner i purregebyr ved første purring, har noen instanser lov til å ta et høyere gebyr, og dette vedtas av Stortinget. Eksempler på slike instanser er NRK, Statens Lånekasse og Statens vegvesen, som opererer med egne gebyrer, også kalt tilleggsavgifter dersom du betaler for sent.

Dersom du ikke betaler første purring, mottar du et inkassovarsel, og dersom du heller ikke da betaler innen fristen, blir kravet sendt til Statens Innkrevingssentral for tvangsinndrivelse. I så fall kan du forvente deg et gebyr på nærmere 900 kroner, i tillegg til at du vil få trekk i lønn, trygd eller pensjon slik at staten får pengene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer