Husk å oppgi riktig skatteklasse

Feil skatteklasse kan koste deg 12.208 kroner.

På første side av selvangivelsen kan du se hvilken skatteklasse du står oppført i. Foto: Kim Jansson
På første side av selvangivelsen kan du se hvilken skatteklasse du står oppført i. Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne tirsdagen ble selvangivelsen tilgjengelig på nett for alle landets lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende. Dessverre varte det bare noen timer før Altinn måtte stenge etter et alvorlig sikkerhetsbrudd, og det tok altså flere dager før de igjen var oppe igjen.

Men når du har kommet deg over eventuell frustrasjon over penger du skylder, eller glede over penger du har til gode, bør du uansett ta en titt på de ulike postene i selvangivelsen.

Ifølge Skattebetalerforeningen er det gjerne slik at de som får penger til gode, ofte bruker minst tid på å se gjennom selvangivelsen. Det er dumt. Veldig dumt.

I mange av postene i selvangivelsen kan det potensielt skjule seg store summer, også for dem som har fått beregnet at de har penger til gode på skatten.

Sjekk skatteklassen

Fremover vil DinSide se nærmere på flere av postene som kan bety mye for kontoen din. Men først til et punkt som alle bør sjekke: Skatteklassen.

Hvilken skatteklasse du er oppgitt i, finner du rett under fødselsnummeret på første side i selvangivelsen.

De aller fleste tilhører skatteklasse 1 - men det er noen som skal liknes i klasse 2, og der er det to grupper som må følge ekstra godt med.

Den ene gruppen er enslige forsørgere. Ifølge Skattebetalerforeningen er det ikke gitt at enslige forsørgere er oppført i klasse 2, derfor er det ekstra viktig for disse å påse dette.

Den andre gruppen er personer med ektefelle med lav eller ingen inntekt. Disse tilhører også klasse 2. Som oftest er disse automatisk registrert i riktig klasse, men også her kan det forekomme unntak. Dette gjelder blant annet om man har giftet seg mot slutten av likningsåret, da må man passe på å korrigere skatteklassen selv.

TIPS TIL SELVANGIVELSEN:

Fradraget du ikke må glemme i år


Dobbelt personfradrag

Grunnen til at det er så viktig å være oppført i riktig skatteklasse, er at dersom du likner i klasse 2 har du krav på dobbelt så stort personfradrag som i klasse 1.

Et personfradrag er et skattefritt fribeløp ved beregning av skatt av alminnelig inntekt.

Personfradraget gis i alle inntekter, både lønnsinntekter, pensjonsinntekter og næringsinntekter. Det er ikke en egen post i selvangivelsen fordi fradraget legges inn av skattemyndighetene ved beregningen av skatten.

For skatteåret 2011 er personfradraget på 43.600 kroner for klasse 1, og 90.700 for klasse 2.

Med dobbelt personfradrag og en skattesats på 28 prosent, vil dette utgjøre inntil 12.208 kroner mer dersom du havner i klasse 2 i stedet for klasse 1.

Leveringsfrist og skatteoppgjør

Frist for å levere selvangivelsen er fortsatt mandag 30. april. Dersom du ikke gjør noen endringer i selvangivelsen, slipper du å levere den.

Husk også at den som tier samtykker. Det vil si at dersom du ikke leverer selvangivelsen, oppfattes det som om du godkjenner det som står der.

Første skatteoppgjør kommer mandag 25. juni. Som DinSide tidligere har skrevet, er det mange flere i år som slipper å vente til sent på høsten med å få skatteoppgjøret. Fra siste uken i juli blir det løpende oppgjør frem til onsdag 17. oktober, også for en del næringsdrivende og deres ektefeller.

Kilder: Skattebetalerforeningen, Skatteetaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer