Husk å velge strømselskap når du flytter

Hvis ikke velger nettleverandøren for deg!

VÆR OBS: Alt for mange lar være å velge strømleverandør, og taper på det. Foto: PER ERVLAND
VÆR OBS: Alt for mange lar være å velge strømleverandør, og taper på det. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettselskapene er ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) pålagt såkalt leveringsplikt for å sikre at kunder ikke mister strømmen, for eksempel ved flytting,
hvis strømselskapet går konkurs, eller når kunden ikke betalar strømregninga og strømleverandøren avslutter leveransen.

Men å få strøm på leveringsplikt, er dyrt. Likevel øker antallet nordmenn som mottar strøm på leveringsplikt - antakelig fordi de ikke er klar over det selv.

- De som oftest rammes er kunder som flytter og ikke er klar over at de må velge en strømleverandør, sier Jens Regnström, landssjef for strømbyttetjenesten elskling.no i en pressemelding.

>> Slik sparer du på leve- og bokostnadene

Betaler 3.000 kroner mer i året

FLYTTET? Særlig ved flytting er det nok lett å glemme å velge strømleverandør. Foto: COLOURBOX.COM
FLYTTET? Særlig ved flytting er det nok lett å glemme å velge strømleverandør. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Beregninger gjort av elskling.no viser at boliger med et gjennomsnittlig årsforbruk på 20.000 kWh og leveringsplikt kan spare over 3.000 kroner i året ved å velge en avtale med en strømleverandør.

Havner man på leveringsplikt, får man levert strøm fra nettleverandøren i området der kunden bor. De første seks ukene er prisen for kunder på leveringsplikt regulert, det vil si at netteieren belaster kunden spotpris fra strømbørsen Nord Pool, pluss et påslag på 6,25 øre/kWh.

Etter de første seks ukene kan netteieren bestemme påslaget selv, og det kan dermed bli svært dyrt for husholdningen. Ifølge elskling.no er påslaget i snitt hele 750 prosent høyere på leveringsplikt enn det gjennomsnittlige påslaget for en spotpriskontrakt.

Også NVE skriver at det vil være lønnsomt for kunden å inngå avtale med en ordinær strømleverandør, ikke minst siden nettselskapet ofte vil skru opp prisen etter de seks første ukene for å påvirke kundene til å velge en strømleverandør.

Statistikk fra NVE viser at antallet husholdninger på leveringsplikt øker. 72.300 husholdninger fikk strøm på leveringsplikt i tredje kvartal i fjor, en økning på drøyt åtte prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2012.

Les også hvordan du kan spare flere tusen kroner på et par timer.

Også andre bør bytte selskap

Det er slett ikke bare de på leveringsplikt som kan spare penger på å velge et annet strømselskap.

NVE har tidligere vist til at norske husholdninger kan spare totalt 570 millioner på å velge rimeligere spotprisavtaler.

Også hva slags type strømavtale du velger, kan utgjøre en relativt stor forskjell på strømregningen. Historisk sett er det en spotprisavtale som vil lønne seg over tid.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer