Hvor mye skal jeg gi i tips?

- Husk at du ikke er forpliktet til å gi tips

Tips er en viktig del av lønnen til servicearbeidere i mange land. Men, hvor mye skal du egentlig gi taxisjåføren eller kelneren?

TOTALSUM: Ofte må du slå inn et totalbeløp, som inkluderer tips til servitøren, før du trykker inn pin-koden og betaler for kaffen. Hvor mye du skal gi, derimot, er det store spørsmålet, og det blir desto vanskeligere å vite hvis du ferierer i ulike land med forskjellig tipskultur. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TOTALSUM: Ofte må du slå inn et totalbeløp, som inkluderer tips til servitøren, før du trykker inn pin-koden og betaler for kaffen. Hvor mye du skal gi, derimot, er det store spørsmålet, og det blir desto vanskeligere å vite hvis du ferierer i ulike land med forskjellig tipskultur. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Se for deg følgende scenario: Flyet ditt lander på flyplassen i et ferieland ved Middelhavet, du tar drosje til hotellet, får bagasjen båret opp rommet, og om kvelden serveres du et bedre måltid med drikke.

Her er det tre ulike situasjoner hvor du kan gi tips, altså til taxisjåføren, pikkoloen og kelneren. Spørsmålet er snarer hvor mye du skal gi den enkelte serviceyter, og svaret varierer etter hvilket land du ferierer i.

Lenger ned i saken får du en oversikt over prosentandelene som er forventet i tips i forskjellige land.

Tips kan fort fremprovosere fornærmelser

Men først litt om det å gi tips. Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB understreker at i mange land blir tips sett på som en del av lønnen, og det er forventet at du tipser.

- USA er et godt eksempel på et slikt land. Det kan bli sett på som direkte fornærmende hvis du ikke tipser, og enkelte kan til og med konfrontere deg med hvorfor du ikke har gitt tips, sier Dalsbø.

I Asia, på den andre siden, er det ikke forventet at du gir tips, og i noen tilfeller kan det til og med ses på som en fornærmelse at du tipser.

Likevel ber Dalsbø deg huske på at du er ikke forpliktet til å gi tips. Noen steder er det mange som prøver å utnytte turister for tips.

- I Egypt er det vanlig å be om «baksheesh», som betyr tips, for nærmest alt fra at noen åpner døren for deg eller at de peker veien mot pyramidene, eksemplifiserer han.

Noen ganger er tips inkludert allerede

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, ber deg om å sette deg inn i tipskulturen i det landet du skal reise til. Noen steder er det bare på restaurant du bør legge igjen tips, mens andre gang skal taxisjåføren også ha sitt.

- Det er også viktig å være oppmerksom på at i noen land så er tips inkludert i regningen allerede. Da trenger du ikke gi tips på toppen av dette, sier Reitan.

Forbrukerøkonomen anbefaler deg å søke på nett etter informasjon om tipskulturen i ferielandet ditt. Du kan også finne nyttige tips om tips i reisehåndbøker og hos reisebyråene.

Vanlig å gi ti prosent i tips

Et godt verktøy kan være Forex´ tipsguide. Her er noen av tallene derfra knyttet til typiske ferieland blant oss nordmenn:

Land Restaurant Taxi Kommentar
Australia10 %Runde oppTips gis først og fremst på finere restauranter
Belgia10 %Runde oppNormalt er tips regnet med allerede
Brasil10 %10 %
Bulgaria10 %Runde opp
Kypros10 %Runde opp
DanmarkIngenRunde oppNormalt er tips regnet med allerede
Egypt5-10 %Runde oppTips gis i tillegg til servicegebyr på regningen
England10 %15 %Normalt er tips regnet med allerede
Frankrike5-10 %10-15 %
Hellas5-10 %Runde oppTips gis i tillegg til servicegebyr på regningen
India10 %Runde oppNormalt er tips regnet med allerede
Indonesia10 %Runde opp
Italia10-15 %Runde oppNormalt er tips regnet med allerede
JapanIngenIngenTips kan oppfattes krenkende.
Mexico10-15 %Runde opp
Norge10 %Runde oppNormalt er tips regnet med allerede
Portugal10-15 %Runde oppNormalt er tips regnet med allerede
Spania7-10 %10 %Tips gis i tillegg til servicegebyr på regningen
Sverige10 %Runde oppNormalt er tips regnet med allerede
Thailand10 %Runde oppTips gis i tillegg til servicegebyr på regningen
TyrkiaRunde oppRunde opp
USA15-20 %10-15 %

Som du ser, er tips regnet som en fornærmelse i Japan, mens det er ganske viktig i USA. Mange steder kan du nøye deg med å kun runde opp beløpet du betaler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer