Hvor mye skal jeg gi i tips?

- Husk at du ikke er forpliktet til å gi tips

Tips er en viktig del av lønnen til servicearbeidere i mange land. Men, hvor mye skal du egentlig gi taxisjåføren eller kelneren?

TOTALSUM: Ofte må du slå inn et totalbeløp, som inkluderer tips til servitøren, før du trykker inn pin-koden og betaler for kaffen. Hvor mye du skal gi, derimot, er det store spørsmålet, og det blir desto vanskeligere å vite hvis du ferierer i ulike land med forskjellig tipskultur. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
TOTALSUM: Ofte må du slå inn et totalbeløp, som inkluderer tips til servitøren, før du trykker inn pin-koden og betaler for kaffen. Hvor mye du skal gi, derimot, er det store spørsmålet, og det blir desto vanskeligere å vite hvis du ferierer i ulike land med forskjellig tipskultur. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Se for deg følgende scenario: Flyet ditt lander på flyplassen i et ferieland ved Middelhavet, du tar drosje til hotellet, får bagasjen båret opp rommet, og om kvelden serveres du et bedre måltid med drikke.

Her er det tre ulike situasjoner hvor du kan gi tips, altså til taxisjåføren, pikkoloen og kelneren. Spørsmålet er snarer hvor mye du skal gi den enkelte serviceyter, og svaret varierer etter hvilket land du ferierer i.

Lenger ned i saken får du en oversikt over prosentandelene som er forventet i tips i forskjellige land.

Tips kan fort fremprovosere fornærmelser

Men først litt om det å gi tips. Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB understreker at i mange land blir tips sett på som en del av lønnen, og det er forventet at du tipser.

- USA er et godt eksempel på et slikt land. Det kan bli sett på som direkte fornærmende hvis du ikke tipser, og enkelte kan til og med konfrontere deg med hvorfor du ikke har gitt tips, sier Dalsbø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer