Bokført og disponibel saldo

Husk at helgens utskeielser ikke regnskapsføres før på mandag

Det er nemlig forskjell på pengene du har på konto og pengene du faktisk kan bruke.

BOKFØRT OG DISPONIBEL SALDO: Det er viktig å ha det gøy i helgene, men husk at det du betaler for mat, drikke og festligheter ikke blir bokført før påfølgende mandag. Dersom du ikke følger med på din disponible saldo, kan skallebanken bli en smule vondere når du sjekker nettbanken. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BOKFØRT OG DISPONIBEL SALDO: Det er viktig å ha det gøy i helgene, men husk at det du betaler for mat, drikke og festligheter ikke blir bokført før påfølgende mandag. Dersom du ikke følger med på din disponible saldo, kan skallebanken bli en smule vondere når du sjekker nettbanken. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du planer om å finne på noe som kanskje spiser litt av pengene på brukskontoen, kan det være lurt å sjekke nettbanken for å vite hvor mye penger du har til rådighet. Da dukker begrepene «bokført saldo» og «disponibel saldo» opp. Hva er egentlig forskjellen?

– Bokført saldo er det beløpet du har stående inne på kontoen på det tidspunktet du sjekker, mens disponibel saldo er pengene du faktisk kan bruke, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

De som ikke vet forskjellen, kan tro at de har mer penger til rådighet enn de egentlig har, som videre kan føre til at de bruker mer penger enn de burde, ifølge Reitan.

Stammer fra 1500-tallet

«Bokføring» høres kanskje ut som et gammelt begrep. Det er fordi det er det. Faktisk kan det spores helt tilbake til middelalderen.

Til å begynne med bestod bokføring av at kjøpmannen skrev ned formuesforandringene, kravene og gjelden sin i ei bok etter hvert som de fant sted, skriver Store norske leksikon. Bokføring blir dermed et annet ord for «regnskapsmessig registrering».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer