Bokført og disponibel saldo

Husk at helgens utskeielser ikke regnskapsføres før på mandag

Det er nemlig forskjell på pengene du har på konto og pengene du faktisk kan bruke.

BOKFØRT OG DISPONIBEL SALDO: Det er viktig å ha det gøy i helgene, men husk at det du betaler for mat, drikke og festligheter ikke blir bokført før påfølgende mandag. Dersom du ikke følger med på din disponible saldo, kan skallebanken bli en smule vondere når du sjekker nettbanken. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BOKFØRT OG DISPONIBEL SALDO: Det er viktig å ha det gøy i helgene, men husk at det du betaler for mat, drikke og festligheter ikke blir bokført før påfølgende mandag. Dersom du ikke følger med på din disponible saldo, kan skallebanken bli en smule vondere når du sjekker nettbanken. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du planer om å finne på noe som kanskje spiser litt av pengene på brukskontoen, kan det være lurt å sjekke nettbanken for å vite hvor mye penger du har til rådighet. Da dukker begrepene «bokført saldo» og «disponibel saldo» opp. Hva er egentlig forskjellen?

– Bokført saldo er det beløpet du har stående inne på kontoen på det tidspunktet du sjekker, mens disponibel saldo er pengene du faktisk kan bruke, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

De som ikke vet forskjellen, kan tro at de har mer penger til rådighet enn de egentlig har, som videre kan føre til at de bruker mer penger enn de burde, ifølge Reitan.

Stammer fra 1500-tallet

«Bokføring» høres kanskje ut som et gammelt begrep. Det er fordi det er det. Faktisk kan det spores helt tilbake til middelalderen.

Til å begynne med bestod bokføring av at kjøpmannen skrev ned formuesforandringene, kravene og gjelden sin i ei bok etter hvert som de fant sted, skriver Store norske leksikon. Bokføring blir dermed et annet ord for «regnskapsmessig registrering».

LIKT OG ULIKT: I nettbanken kan disponibel og bokført saldo være forskjellig. På vanlige virkedager oppdateres bokføringen ved flere tidpunkt, men dette skjer ikke på helligdager og i helger.
LIKT OG ULIKT: I nettbanken kan disponibel og bokført saldo være forskjellig. På vanlige virkedager oppdateres bokføringen ved flere tidpunkt, men dette skjer ikke på helligdager og i helger. Vis mer

I seinere tid har bokføringen blitt betydelig mer automatisk og digital. Norske banker oppdaterer regningsbetalinger og overføringer mellom egne og fra andres kontoer alle virkedager ved midnatt og rundt klokka 9:30, 11:30 og 14:30.

Da finner du oppdateringene i nettbanken. Det er, derimot, viktig å vite at pengeoverføringer på helligdager og i helger ikke bokføres før første ordinære virkedag.

– Det betyr at en overføring lørdag ikke vil vises før mandags morgen, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Derfor er det viktig å ikke spandere den tredje «siste runden» på vennegjengen i helga, med mindre du vet at du har dekning på kontoen.

Det du kjøper er ikke gratis

Disponibel saldo tar på sin side hensyn til både reserverte beløp og transaksjoner som er registrert i banken men ikke bokført ennå. Du kan godt tenke på disponibel saldo som det du har på kontoen i sanntid.

Og her dukker det opp et nytt begrep, nemlig «reservert transaksjon». Hva betyr det, da?

– Når en transaksjon er reservert betyr det at et beløp for noe du har handlet i en butikk er trukket fra kontoen din og tatt høyde for i ditt disponible beløp, men ikke bokført, sier Reitan i Nordea.

Det vil si at hvis du handler et par nye joggesko på vei hjem fra jobb til 1.500 kroner, vil ikke dette bokføres før mandags morgen. Dermed vil den bokførte saldoen være tilsvarende beløp høyere enn dine disponible penger, hvis du sjekker nettbanken med én gang du kommer hjem.

Du kan også oppleve at dersom du betaler noe uten kontakt med banken, som ved flybillettkjøp på nett, kan det ta litt tid før kontoen din blir belastet. Generelt ved nettkjøp, kan det hende at betalingen feiler hvis du trykker mye mellom ulike faner i nettleseren eller har ustabilt nettverk, ifølge Nordea.

Transaksjoner tar tid i utlandet

Dalsbø i DNB påpeker at det er lite problemer knyttet til å forstå de ulike begrepene i nettbanken, men at noen kunder med lite penger på bok kan oppleve at de ikke har dekning på kortet, hvis regninger eller reserverte transaksjonen «spiser» av saldoen.

Er du på utenlandstur, må du også vite at det kan ta lengre tid før betalingene blir bokført.

– Dette kan ta én til to dager i land med velutviklede banksystem, som i USA og europeiske land, men i de lengste tilfellene opp mot en hel uke, sier Dalsbø.

Det er fordi kundene må forholde seg til internasjonale oppgjørssystem og hvitvaskingskontroll som gjør at overføringene kan ta lengre tid, avhengig av hvor i verden pengene skal sendes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer