Husk BSU i dag

Har du mer enn to dager igjen til 34-årsdagen, bør du bruke dagen i dag til å tenke over hvor mye du kan sette av til Boligsparing for Ungdom(BSU) før nyttårsaften.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Med Norges Banks styringsrente helt nede i 2,25 prosent, kan du kanskje for første gang tenke seriøst over å skaffe deg din egen bolig.
Har du en tusenlapp til overs, og setter den inn på en BSU-konto før nyttår, kan det være det lureste du kan bruke dagen til i dag.

Kort fortalt:
BSU står for boligsparing for ungdom, og er en spareordning med skattefordel for alle under 34 år. Fradrag i inntektsskatten gis til og med det inntektsåret du fyller 33 år.

Fordelene er mange:


Det store og nesten uoverstigelige problemet for en som kjøper bolig for første gang er jo mangelen på egenkapital. Det vanlige kravet om tyve prosent egenkapital for en bolig til en million kroner utgjør 200.000 kroner. Dette er en svimlende sum for en som akkurat er ferdig med studiene.

En god del banker har forstått dette, og tilbyr lån med atskillig lavere krav til sikkerhet, men med en hyggelig rente likevel. Flere banker tilbyr førstehjemslån innenfor 90 prosent av boligens kjøpesum, men med en rente som tilsvarer lån innenfor 60 prosent.

Du må ha spart

De aller fleste førstehjemslånene forutsetter at du har en BSU-konto hos den aktuelle banken når du søker om lån. Bare noen ytterst få stiller krav til størrelsen på sparebeløpet, eller om at BSU-sparingen må ha skjedd hos dem.

Har du planer om å kjøpe bolig neste år, bør du derfor opprette en BSU-spareavtale hos en bank som gir gode førstehjemslån. Hvis du allerede har en BSU-konto i en annen bank, kan den flyttes. Oppgir du ditt gamle BSU-kontonummer, vil den nye banken sørge for at pengene automatisk blir overført til den nye kontoen.

En ulempe

Det er bare en ulempe med dette: BSU-pengene kan bare brukes til å kjøpe bolig, eller til å nedbetale boliggjeld. Vi har samlet alle reglene som gjelder for BSU-sparing i en egen Miniguide. Les den før du tar de endelige skritt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer