Husk BSU om du er under 34 år

Boligsparing for ungdom er svært gunstig.

HAR DU BOLIGLÅN? Generelt er tradisjonell sparing ulønnsomt for de med boliglån, mens BSU derimot er svært gunstig. Foto: Colourbox.com
HAR DU BOLIGLÅN? Generelt er tradisjonell sparing ulønnsomt for de med boliglån, mens BSU derimot er svært gunstig. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et godt råd kan man ikke gi mange nok ganger. Det gjelder også bruken av BSU-sparing.

For de fleste lønner det seg ikke å ha større beløp på en tradisjonell sparekonto dersom man har et boliglån ved siden av, slik DinSide skrev om nylig. Har man derimot muligheten til å spare i BSU, vil det definitivt lønne seg.

På ett år kan man få en avkastning på de sparte pengene på hele 29 prosent!

>> Hun sparer 100.000 kroner på to år - se hvordan

God rente og skattefradrag

Pengene som plasseres på en BSU-konto må gå til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Det er de under 34 år som kan spare på BSU, inntil 20.000 kroner hvert år.

Sparer man hele dette beløpet, får man årlig 4.000 kroner i rent skattefradrag. I tillegg har BSU-kontoene jevnt over en svært god rente.

Har man kjøpt bolig uten å bruke opp de oppsparte BSU-midlene, kan det derfor være smart å fortsette å spare i BSU til man når aldersgrensen på 34 år - både på grunn av skattefradraget, og siden renten på BSU jevnt over er høyere enn på boliglånet.

Les også: Du finner ikke den laveste renten på penger.no

5.880 kroner i pluss

Vurderer du å åpne en BSU-konto, eller har dette allerede, bør du velge kontoen med best rente.

Her finner du en oppdatert oversikt over BSU-rentene, eller du kan gå på Finansportalen og legge inn sparebeløp, og hva du får i avkastning med de forskjellige bankenes renter.

Den aller beste renten har SpareBank 1 SMN, med en effektiv rente på 9,4 prosent. Denne renten får de som åpner BSU-konto for første gang, på de første 20.000 kronene man sparer.

20.000 sparte kroner her gir en avkastning inkludert skattefradrag og renter på totalt 5.880 kroner, eller 29 prosent.

Etter det første året går renten ned til 4,7 prosent. Hvis du velger dette tilbudet er det med andre ord verdt å undersøke om andre banker har en bedre rente etter det første året, og eventuelt flytte BSU-kontoen. Det er nemlig fullt mulig.

Bruker vi nestbeste rente på det samme regnestykket, som er hos Åfjord Sparebank med 5,3 prosent rente, blir avkastningen 5.060 kroner, eller 25 prosent.

Les også: Se hva de vil gjøre med personnummeret ditt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer