Nav

Husk denne fristen

- Du kan ha rett til bostøtte.

KAN FÅ STØTTE: NAV informerer om at personer som har fått redusert eller mistet inntekten din, kan ha rett til støtte fra Husbanken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
KAN FÅ STØTTE: NAV informerer om at personer som har fått redusert eller mistet inntekten din, kan ha rett til støtte fra Husbanken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Økte renter og norsk dyrtid kan for mange gjøre det utfordrende å få ting til å gå rundt.

I september lanserte Forbruksforskningsinstituttet SIFO og Forbrukerrådet en rapport om forbrukernes økonomiske trygghet. Rapporten viser at husholdningene har fått svekket økonomisk trygghet gjennom dyrtida, og at de mest sårbare rammes hardest.

I november kom Nav med følgende oppfordring til personer som har økonomiske bekymringer.

- Har du fått redusert eller mistet inntekten din, kan du ha rett til støtte fra Husbanken. Husk søknadsfrist den 25. i måneden du søker bostøtte for, skriver Nav på sine nettsider.

Trenger bare søke en gang

Bostøtte er et tiltak for å hjelpe nordmenn med lav inntekt og høye boutgifter slik at den økonomiske hverdagen blir litt lettere å hanskes med.

Neste frist for å søke er 25. desember. Om du søker innen denne datoen, skal søknaden være behandlet og pengene (dersom søknaden innvilges) utbetales den 20. måneden etter, altså januar i vårt eksempel.

Får du vedtak om bostøtte, trenger du ikke søke på nytt. Da videreføres ordningen, men du må selv passe på dersom situasjonen endrer seg, for eksempel om du får endret inntekt eller at ett av husstandsmedlemmene flytter ut. Dette avregnes fra Husbankens side en gang i året, slik at du risikerer å måtte betale tilbake om du har fått for mye.

Mer informasjon om bostøtte finner du på nettsidene til Husbanken.

- Ta kontakt

Nav kommer også med følgende tips om har sliter med gjeld:

- Ta kontakt med dem du skylder penger. Når du har fått oversikten, bør du kontakte kreditorer, banker og undersøke alle muligheter. Skaff deg oversikten over gjelden din: Det kan være vanskelig å få oversikt over hvor mye du skylder hvis brev og regninger har hopet seg opp. Det er lurt å starte med å åpne brev og regninger du har fått i posten, på e-post og i nettbanken, skriver Nav og fortsetter:

- Sorter regningene, purringer og inkassokrav som hører sammen, slik at du finner den nyeste. Da vet du hvor stort pengekravet har blitt med alle tilleggskostnader for renter og gebyrer. Sjekk deretter om du har betalt noen av regningene, slik at du bare sitter igjen med regninger som ikke er betalt ennå.