Husk europeisk helsetrygdekort på ferien

Gir deg rettigheter om du blir syk under Europaferien.

Husk at hvert familiemedlem må ha sitt eget helsetrygdkort.       Foto: BERIT B. NJARGA
Husk at hvert familiemedlem må ha sitt eget helsetrygdkort. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du på ferie til et annet europeisk land i sommer, lønner det seg å bestille det europeiske helsetrygdkortet allerede nå.

Kortet gir deg nemlig rettigheter til legehjelp i Europa - men det tar fort noen dager å få kortet i posten.

Ti dagers levering

Det europeiske helsetrygdkortet kan bestilles på Helfos nettsider, eller via sms eller telefon. Husk at hvert familiemedlem må ha sitt eget kort, og at det tar hele ti dager å få kortet i posten.

Kortet er svært nyttig å ha med på reisen fordi det dokumenterer at du har rett til nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land eller Sveits, på lik linje med oppholdslandets egne statsborgere. Dermed skal du ikke betale mer i egenandel for legehjelp enn landets egne innbyggere.

Helsetrygdkortet gir deg kun rett til nødvendig medisinsk behandling på offentlige sykehus eller legekontor. Du kan også laste ned app-en «European Health Insurance Card» som gir info om kortet og nødvendig helsehjelp i de enkelte landene.

Helfo anbefaler også alle å ha en reiseforsikring i tillegg, siden nordmenn har begrensede helserettigheter gjennom EØS-avtalen. Her kan du sammenlikne priser på reiseforsikring.

Les også: Derfor trenger du kontanter om du skal reise hit

Sjekk utløpsdatoen

Skulle du ikke nå å få helsetrygdkortet i posten før avreise, er likevel ikke alt håp ute om du skulle bli syk under ferieoppholdet.

Helfo opplyser at man kan ringe dem ved eventuell sykdom, slik at de kan fakse en hasteblankett til det aktuelle, europeiske sykehuset.

Skulle du allerede ha et slikt kort i lommeboken, er det uansett viktig å sjekke at kortet faktisk er gyldig. Ved utstedelse får kortet nemlig en gyldighet på tre år, og du må selv passe på å bestille nytt når det utløper.

Les også: Sjekk om du har valgt et gunstig feriemål i sommer!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer