Husk folat når du vil bli gravid

Folatmangel hos mor kan føre til manglende utviklet hjerne og ryggmargsbrokk hos barnet. I land der korn blir beriket med folat reduseres disse tilfellene med inntil to tredeler – og nå vurderes dette i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Forsker Anne Kjersti Daltveit ved Seksjon for epidemiologi og medisinsk statistikk, Universitetet i Bergen, skriver i siste utgave av Tidsskrift for den Norske Lægeforening at tilskudd av folat i tiden rundt befruktningen kan redusere forekomsten av nevralrørsdefekter - som kan føre til manglende utviklet hjerne og ryggmarksbrokk hos barn - med inntil to tredeler.

Hvert år resulterer rundt 4.000 svangerskap i EU og rundt 70 i Norge i et levende født barn, en dødfødsel eller et avbrutt svangerskap der barnet eller fosteret er påvirket av nevralrørsdefekt.

Folat er et B-vitamin som er nødvendig for dannelsen av arvestoffer. Andre navn på folat er folsyre eller folinsyre. Folat har betydning for celledelingen, og for at det skjer en normal utvikling av fosterets ryggmarg og hjerne.

Folat i kornStudier det siste tiåret viser at tilskudd av folat kan redusere disse tilfellene med inntil to tredeler. Flere land som har innført beriking av kornprodukter med folat har fått en kraftig nedgang i forekomstene.

I Norge blir beriking med folat vurdert av en arbeidsgruppe nedsatt av Nasjonalt råd for ernæring. I rapporten vil også eventuelle andre helseeffekter av folat vurderes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer