Husk fradraget for reise til jobben

Pass på i år - til neste år er det for seint for veldig mange! Her er alt du må vite om reisefradraget.

HUSK REISEFRADRAGET: Du får like my i reisefradrag uansett reisemåte. Men pass på i år: Til neste år er det 125.000 færre som vil få fradrag for transport til og fra jobb. Foto: NTB SCANPIX
HUSK REISEFRADRAGET: Du får like my i reisefradrag uansett reisemåte. Men pass på i år: Til neste år er det 125.000 færre som vil få fradrag for transport til og fra jobb. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For deg som reiser langt til jobb, kan reisefradraget gi et betydelig kutt i reiseutgiftene.

I år kan du trekke av beløp som overstiger bunnfradraget på 16.000 kroner. Dette er mindre enn i fjor, da var bunnfradraget på 15.000 kroner. Du vil altså få mindre i reisefradrag i år, enn i fjor.

Til neste år må du for øvrig belage deg på enda mindre i reisefradrag: Da økes bunnfradraget til 22.000 kroner, som betyr at hele 125.000 færre da vil kunne kreve reisefradrag.

Da gjelder det å i alle fall føre opp det du kan i år.

Det er rundt 400.000 skatteytere som krever reisefradrag per i dag, og dette er blant de postene i selvangivelsen flest skatteytere gjør endringer.

LES OGSÅ: Samboer? Da bør du sjekke spesielt disse postene i selvangivelsen

Korteste vei

Som hovedregel skal du ha fulltidsjobb hele året med minst 46,4 kilometer tur-retur mellom fast arbeidssted og boligen din for å få fradrag for reise.

Du får fradrag for kostnader til reiser mellom hjem og fast arbeid som overstiger 16.000 kroner (2015-satser, disse økes til neste år).

Du har krav på fradraget uavhengig av av hvordan du reiser til jobb og uavhengig av dine virkelige utgifter. Fradraget beregnes etter reiseavstand, og her kan du ikke selv velge hvilken vei du vil føre opp:

Reiseavstanden beregnes ut fra korteste strekning langs bilvei eller med rutegående transport, bortsett fra fly.

- Det er korteste reisestrekning av veien og eventuelt annet rutegående transportmiddel som gjelder. Hvis du reiser Drammen-Oslo, vil den korteste veien der være toget, og da er det det den strekningen som gjelder, forteller Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen til Dinside.

- Dette er altså uavhengig av faktisk transportmåte, understreker han.

Du kan med andre ord ikke føre opp en lengre rute selv om det faktisk er den ruta du reiser. Det er den korteste mulige ruta som gjelder.

Du kan også enkelt sjekke reiserute og få opp svar på hva du kan få i reisefradrag, med Skatteetatens reisefradragskalkulator.

LES OGSÅ: 3 av 4 endrer ikke selvangivelsen

Slik virker det

Hvor mye du får i reisefradrag, regnes ut på følgende måte:

Du får 1,50 kroner i fradrag for hver kilometer du reiser til og fra jobb, for 230 arbeidsdager om du jobber fulltid. Reiser du mye i løpet av et år, er satsen 0,70 kroner for det du reiser over 50.000 kilometer (inntil 75.000 km).

Av dette beløpet trekkes det fra et bunnfradrag, som for 2015 er på 16.000 kroner.

Du kan så føre opp det overskytende som fradrag.

LES OGSÅ: 125.000 vil miste reisefradraget til neste år. Se hvor mye mindre du vil få i reisefradrag ved neste selvangivelse

Antall reisedager

Du skal bruke det faktiske antall dager du har reist til jobben. Ved fulltidsarbeid regnes normalt 230 arbeidsdager i året.

Fravær på grunn av sykdom, yrkesreiser, permisjon og lignende skal trekkes fra hvis det utgjør mer enn 15 arbeidsdager per år.

Er du deltidsansatt eller jobber skiftarbeid, skal det faktiske antall reiser brukes.

LES OGSÅ: Her er fradragene alle med barn må sjekke

Bom og ferge

Dersom du kan forkorte reisetiden med to timer tur-retur ved å velge bil som transportmiddel i stedet for rutegående transportmiddel, kan du velge å føre opp denne strekningen selv om den ikke er den korteste i antall kilometer.

Da kan du også få dekket faktiske utgifter til bom og/eller ferge, dersom dette til sammen overstiger kr 3.300 i året.

Fradrag for slike utgifter er begrenset til rimeligste betalingsmåte, det vil normalt si abonnementsordning, flerreisekort eller liknende.

Er utgiftene på mer enn 3.300 kroner per år, kan hele beløpet trekkes fra. Får du fradrag for fergebillett, regnes ikke fergestrekningen med når du skal beregne strekningen mellom hjem og fast arbeidssted.

Fradrag for kjøring av barn

Kjører du en omvei for å levere barn i barnehage, SFO eller dagmamma kan du har rett på fradrag for dette. Det er kun kostander til den ekstrakjøringen som gir deg rett på fradraget, som er 1,50 kroner per kilometer eller faktiske kostander ved bruk av kollektivtransport.

Dette skal imidlertid ikke føres som reisefradrag: Dette kommer inn under foreldrefradraget.

Flere saker om selvangivelsen 2015

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer