Nav

Husk fristen

Nav kommer med en påminnelse.

SØK: Har du fått redusert eller mistet inntekten din, kan du ha rett til bostøtte. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
SØK: Har du fått redusert eller mistet inntekten din, kan du ha rett til bostøtte. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Nå deler Nav flere tips og råd til de som sliter med å betale strøm, husleie, lån og andre utgifter. Etaten minner også om en spesiell frist i samme sleng:

- Har du fått redusert eller mistet inntekten din, kan du ha rett til bostøtte fra Husbanken. Husk søknadsfrist den 25. i måneden du søker bostøtte for.

Nav minner også om at du kan ha krav på økonomisk sosialhjelp.

- Det å bo trygt, delta i samfunnet og ha økonomisk trygghet er en rettighet for alle. Du kan ha rett til økonomisk sosialhjelp om du ikke har penger til å betale nødvendige utgifter gjennom arbeidsinntekt eller på annen måte.

TØFFE TIDER: I takt med skyhøye strømpriser, dyrere matvarer og stigende rente er det svært mange som sliter med å få endene til å møtes. Men det er mulig å stable økonomien på beina igjen, mener ekspertene. Her får du deres beste tips! Video: Storyblocks. Foto: DNB / Nordea / forbrukerøkonomen.no / Storebrand Vis mer

Skaff deg oversikt

Videre oppfordrer Nav folk til å skaffe seg god oversikt over utgifter og inntekter.

- Hvor mye penger trenger du hver måned? For å finne ut av det må du lage et budsjett. Et budsjett er en oversikt over dine månedlige inntekter og utgifter. Med et budsjett ser du fort hvilke utgifter som er nødvendige, mindre nødvendige og kanskje noen du rett og slett kan kutte helt. Budsjettet gir en pekepinn på hvor mye penger du mangler totalt sett, og du får du oversikt over dine faste utgifter. Da kan du forutse hvor mye penger du trenger hver måned.

Nav kommer med følgende råd til de som har betalingsvansker:

- De du skylder penger er klar over den krevende situasjonen mange befinner seg i nå. De har flere virkemidler de kan tilby deg, dersom du har betalingsvansker. Be om en midlertidig betalingsutsettelse, dersom du ikke klarer å betale.

- Betalingen kan bli stoppet

I mars startet også Nav sine årlige leveattestkontroller for å sikre at utbetalingene går til riktig mottaker. Dermed kan du bli bedt om å levere leveattest, om du er bosatt i utlandet og får pensjon eller uføretrygd fra Nav.

- Leveattestene gjelder pensjon og uføretrygd fra folketrygden og Statens pensjonskasse, samt krigspensjon. Du som skal sende leveattest, vil få et skjema og informasjonsbrev, skrev Nav.

Fristen for å sende inn attesten er 30. mai.

- Hvis du ikke sender leveattesten innen fristen, eller skjemaet mangler bekreftelse eller underskrift, vil utbetalingen din etter en påminnelse bli stoppet. Vi stopper ikke utbetalingene før den nye fristen er utløpt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer