Husk solkrem, helmelk og kortison på påskefjellet

I påsken møter tynn innendørshud sterk sol. - Husk å ta med både helmelk, kortisonkrem og solkrem i påskefjellet, råder hudlege Ole Fyrand.

Publisert
Sist oppdatert

Nok en påske venter på oss. Vinterbleke kryper vi ut av våre huler og reiser til høyfjell og sjøstrender for noen stakkars dager - forhåpentligvis i sola. Og vender hjem med solbrente ansikter og flassende neser, før brunfargen langsomt kommer.

Dette er en ny form for tilværelse. Det er ikke lenge siden de fleste av oss drev med kroppsarbeid fra tidlig vår til sen høst utendørs. I denne perioden møtte vi den svake vinter- og vårsola gradvis, slik at huden kunne beskytte seg ved at hornlaget ble tykkere, og huden langsomt brunere. Etter hvert som sola steg høyere på himmelen og stråleenergien økte opparbeidet man seg en god beskyttelse. Huden tilpasset seg den gang gradvis til naturen.

Tynn innendørshudFor de fleste av oss er dette en fortid. Nå lever vi innendørs mesteparten av året, bortsett fra korte ferier til påske og på sommertid. Da oppholder vi oss plutselig hele dagen ute i naturen, ubeskyttet med vår tynne innendørshud møter vi en sterk sol. Uten å ha fått tid til å utvikle den gradvis tykkere huden og brunfargen som har som oppgave å stoppe de ultrafiolette strålene. Det er kulturhuden i møte med naturen. Dette møtet med solstrålene blir derfor ofte et ”kultursjokk” for de fleste. Solforbrenninger og flassing blir resultatet. Senere kommer tidlige aldersforandringer og kanskje hudkreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer