Huskeliste før du reiser

Slipp unna ekstra utgifter og purregebyrer.

NETTBANK: Før du reiser avgårde på en lengre ferie, er det lurt å legge regninger til betaling i nettbanken. Foto: BERIT B. NJARGA
NETTBANK: Før du reiser avgårde på en lengre ferie, er det lurt å legge regninger til betaling i nettbanken. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferie skal by på avslapping og færrest mulig bekymringer.

Da gjelder det å stille forberedt, så slipper du trøbbel når du kommer hjem – i form av ubetalte regninger eller skyhøye mobilregninger.

1. Legg regninger til betaling

Før du tar ferie bør du legge eventuelle regninger til betaling i nettbanken, og velge avtalegiro der det er mulig.

Da slipper du unødvendige purringer, ikke minst på NRK-lisensen, som forfaller 31. juli, og koster flesk om du betaler for sent.

2. Dobbeltsjekk forsikringen

Ved reiser, ikke minst til utlandet, bør du ha en gyldig reiseforsikring som gjelder for deg og eventuelt din familie.

Sjekk vilkårene, for eksempel har enkelte reiseforsikringer aldersbegrensninger eller begrenset dekning for reisegods. Sistnevnte er spesielt viktig å være klar over om du har med mange verdisaker på reisen.

3. Ta med kredittkort og helsetrygdkort

TA MED: Hvert familiemedlem må ha hvert sitt helsetrygdkort. Foto: BERIT B. NJARGA
TA MED: Hvert familiemedlem må ha hvert sitt helsetrygdkort. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Bankene anbefaler om å ta med kredittkort i tillegg til bankkortet på ferien. Da har du en sikkerhet om du skulle miste eller bli frastjålet bankkortet, eller om noe uventet skulle skje som gjør at du trenger ekstra penger.

Vær obs på at det koster deg ekstra å betale med kredittkort i Danmark.

Skal du på reise i Europa, bør du dessuten ta med det europeiske helsetrygdkortet, som sikrer deg helsehjelp i europeiske land på lik linje med landets innbyggere.

4. Sjekk valutakursen

Før du reiser bør du ta en kikk på valutakursen for å se hvor mye penger du faktisk bruker hver gang du betaler 50 euro, pund eller peso.

Dinsides valutakalkulator gir deg oppdaterte kurser hver dag. Du kan også bruke Google til å regne det ut, ved å skrive for eksempel «50 euro to nok»

SKRU AV: Skru av roaming når du er i utlandet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SKRU AV: Skru av roaming når du er i utlandet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Husk også at det kan lønne seg å vente med valutauttaket til du er fremme på reisemålet.

5. Skru av roaming

Til tross for at maksprisene for mobilbruk i Europa har gått ned fra og med 1. juli, kan det fort være dyrt om du ferierer utenfor Europa - eller drar på tur med Danskebåten.

Et smart triks for å spare på datatrafikken er å skru av roaming på mobilen for å unngå ubehagelige mobilregninger etter endt ferie.

Musikken fra Spotify eller kartene til byene du skal besøke kan du laste ned på forhånd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer