Huskeliste for foreldre

Når du ansetter en praktikant må du gjøre det som privatperson. Selv om du er næringsdrivende til vanlig må du altså registrere deg som privatperson.

Publisert
Sist oppdatert

Praktikanten må være en vanlig arbeidstager, og kan ikke drive sitt eget firma. Du må trekke skatt av lønna, og verdien av eventuell fri kost og losji må regnes med i tillegg. Skattedirektoratet har i år fastsatt denne verdien til 88 kroner per dag.

Du må også huske trygdeavgiften, den er for tiden på 7,8 prosent av brutto lønn.

Arbeidsgiveransvar - lettere enn du tror

Når noen utfører et "oppdrag" for deg etter fast avtale har du arbeidsgiveransvar. Det vil blant annet si at du må dekke de første 16 dagene når praktikanten er syk, i tillegg må du sette av til feriepenger (10,2 prosent).

Samtidig som du betaler ut lønna, trekker du ifra skatten og betaler inn beløpet med betalingsgiroen som følger den forenklede oppgjørsblanketten (forskuddstrekk). Skattetrekket går fram av skattekortet til praktikanten. Har du ikke fått skattekortet, skal du trekke 50 prosent.

Du må uansett oppgi fødselsnummeret og skattekommunen til praktikanten.

Dine plikter består stort sett i å fylle ut det bestemte skjemaet (som tar for seg både skattetrekk og lønns- og trekkoppgåve) en gang i måneden, og sende det til kemneren. Det er ingen uoverkommelig oppgave.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer