Huskeliste for praktikanten

Som av all annen arbeidsinntekt må du skatte, men det du "taper" ved å være lovlydig får du igjen på andre områder.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fordelene med å jobbe "hvitt" er flere:

  • Du jobber lovlig, og blir dermed stilt i en sterkere stilling hvis arbeidsgiver ikke overholder reglene.

    Erfaringsmessig får ofte praktikanter som jobber svart problemer med blant annet retten til penger i oppsigelsestiden.

  • Du får krav på feriepenger, det utgjør 10,2 prosent av lønnen din
  • Du får krav på sykepenger. Hovedregelen er at du må ha vært i arbeid i minst to uker før du ble syk, og at du må tjene minst halvparten av grunnbeløpet i folketrygden per år.
  • Du opparbeider deg pensjonsrettigheter. I praksis er imidlertid ikke dette punktet så avgjørende. De fleste praktikanter, vanligvis jenter, er unge av alder og vil som regel kun jobbe som praktikant en viss begrenset periode før de går ut i det vanlige yrkeslivet.

    Dermed blir verdien av pensjonspoengene du opparbeider som praktikant spist opp av det du vil tjene i framtiden.

  • Har du imidlertid jobbet som praktikant flere år og så blir arbeidsløs, vil du ha krav på dagpenger. Beløpet blir riktignok ikke så stort, men litt er tross alt bedre enn ingenting.

Ta vare på blankettene

I et ordinært arbeidsforhold vil du få lønnsslipp for hver lønning og en lønns- og trekkoppgave i januar, året etter inntektsåret.

Etter den forenklede ordningen for praktikanter skal arbeidsgiveren i stedet gi deg del 2 av den forenklede oppgjørsblanketten når du får lønn. Pass derfor på at du tar vare på disse blankettene, slik at du vet hva du har fått utbetalt i løpet av året.

I tillegg til lønna du har fått utbetalt, skal verdien av fri kost og losji være medregnet. For 2003 er satsen 88 kroner per døgn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer