Husker du ikke ansikter?

Du er ikke alene.

Hilser du på samme person mange ganger, uten å kjenne igjen ansiktet hans? Foto: Colourbox
Hilser du på samme person mange ganger, uten å kjenne igjen ansiktet hans? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske psykologen og forfatteren Görel Kristina Näslund sier til Aftonbladet at hun tror 20 prosent av befolkningen er ansiktsblinde. Ifølge en tidligere undersøkelse av Martina Grüter blant tyske studenter, fant hun at to prosent led av prosopagnosi - som er den medisinske termen på ansiktsblindhet.

Les også: Dette dreper hukommelsen

Ansiktsblindhet er en nevrobiologisk lidelse som gjør at ansiktene ikke fester seg til hukommelsen. Men en person med prosopagnosi kan likevel krystallklart huske alt man har snakket med personen om, ned til minste detalj ... de husker bare ikke hvordan ansiktet til samtalepartneren så ut.

Ifølge media, skal eksempelvis den svenske kronprinsesse Victoria, lide av ansiktsblindhet.

Arvelig

Lidelsen kan variere i alvorlighetsgrad, fra de som knapt kjenner igjen sine nærmeste eller seg selv i speil eller på bilder - til de som har mer vanskeligheter med å huske ansiktene til ferskere bekjentskaper.

Lidelsen er arvelig, både til sønn og datter, og ifølge den svenske psykologen kan dette være en ganske alvorlig lidelse for de som rammes.

Les også: Dette vil du ikke arve

- Visst er det alvorlig, sier Näslund til Aftonbladet. Alle vil vi være godt likt, og mennesker liker oss bedre om vi kjenner dem igjen neste gang vi møtes. Gjør man ikke det, blir man sett på med litt reservasjon. Andre kan tro man er selvopptatt, overlegen eller ikke bryr seg om andre menesker, og det er ille, sier psykologen.

Näslund har skrevet boken "Vem var det där?", om ansiktsblindhet, som ble publisert for et par år siden.

Dette kan hjelpe

Ansiktsblinde er ofte gode til å se detaljer, men dårlige til å skille på høyre og venstre. De er ofte dyslektikere og/eller fargeblinde, i tillegg til ansiktsblindheten. Det finnes ingen kur for lidelsen, men det finnes selvsagt råd for hvordan man kan hanskes med det, og kanskje endog trene seg opp til å fungere bedre ved hjelp av andre instinkter.

Les også: Dette tør du ikke spørre legen om

  • Må du hilse på mange mennesker i en forsamling, så slå følge med noen som ikke lider av ansiktsblindhet.
  • Skaff deg kunnskap om menneskene som er ventet til tilstelningen, i forkant av arrangementet: Så kan du lære deg deteljer om personene i forkant.
  • Skjerp andre instinkter, som lukt og hørsel. Parfymer og etterbarberingsvann kan være en god veiledning, eller personenes ganglag..
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer