Husker du ikke ansikter?

Du er ikke alene.

Hilser du på samme person mange ganger, uten å kjenne igjen ansiktet hans? Foto: Colourbox
Hilser du på samme person mange ganger, uten å kjenne igjen ansiktet hans? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske psykologen og forfatteren Görel Kristina Näslund sier til Aftonbladet at hun tror 20 prosent av befolkningen er ansiktsblinde. Ifølge en tidligere undersøkelse av Martina Grüter blant tyske studenter, fant hun at to prosent led av prosopagnosi - som er den medisinske termen på ansiktsblindhet.

Les også: Dette dreper hukommelsen

Ansiktsblindhet er en nevrobiologisk lidelse som gjør at ansiktene ikke fester seg til hukommelsen. Men en person med prosopagnosi kan likevel krystallklart huske alt man har snakket med personen om, ned til minste detalj ... de husker bare ikke hvordan ansiktet til samtalepartneren så ut.

Ifølge media, skal eksempelvis den svenske kronprinsesse Victoria, lide av ansiktsblindhet.

Arvelig

Lidelsen kan variere i alvorlighetsgrad, fra de som knapt kjenner igjen sine nærmeste eller seg selv i speil eller på bilder - til de som har mer vanskeligheter med å huske ansiktene til ferskere bekjentskaper.

Lidelsen er arvelig, både til sønn og datter, og ifølge den svenske psykologen kan dette være en ganske alvorlig lidelse for de som rammes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer