Hva betyr bestrålt krydder?

Ingrediensen høres farlig ut, men skal gjøre maten din tryggere.

BESTRÅLT: Krydder som er bestrålt er ikke farlig. Tvert i mot betyr det at du kan være tryggere på at maten er sikker på spise.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BESTRÅLT: Krydder som er bestrålt er ikke farlig. Tvert i mot betyr det at du kan være tryggere på at maten er sikker på spise. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingredienslister kan skjule stoffer som ville svekket matlysten din. Men ingredienslister kan også gjøre det motsatte: Få ufarlige stoffer til å høres skumle ut.

Det kanskje beste eksempelet er «bestrålt krydder», også deklarert som «behandlet med ioniserende stråling». Du finner det for eksempel i Fjordland-middager, som bildet over viser.

Men bestrålt krydder er ikke verken nytt eller farlig.

GUIDE: Pasteurisert, sulfitt og stabilisator – dette betyr fremmedordene i ingredienslistene

FARLIG: Krydder blir ansett som en farlig smittekilde, og bør derfor renses godt før det brukes i matvarer.  Foto: AFTENPOSTEN.NO
FARLIG: Krydder blir ansett som en farlig smittekilde, og bør derfor renses godt før det brukes i matvarer. Foto: AFTENPOSTEN.NO Vis mer


Hvorfor bestråles krydder?

«Krydder er spesielt utsatt for sykdomsfremkallende organismer fordi det ofte lages under primitive dyrkings-, høstings- og oppbevaringsforhold i utviklingsland» skriver det offentlige nettstedet Matportalen.no.

Man bestråler derfor krydder for å ødelegge eventuelle mikroorganismer som bakterier og soppsporer («avkiming»).

Det finnes flere måter å gjøre dette på. Grunnen til at enkelte velger bestråling, er at dette ikke endrer smaken, noe man kan risikere ved varmebehandling. Bestråling blir i tillegg ansett som effektivt.

LES OGSÅ: Aroma – det udefinerte «krydderet» som kan komme fra beverrumpe

Hvordan bestråles krydder?

I Norge bestråles krydder på gammabestrålingsanlegget til Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller i Akershus. Slik bestråling skal ifølge dem ha foregått rutinemessig i Norge siden 1982.

Krydderet bestråles med ti kilogray (kGy) gammastråling. kGy henviser til hvor mye energi krydderet absorberer, mens gammastråling er en type elektromagnetisk stråling, slik også lys, radiobølger og røntgen er.

Strålingens radioaktive kildemateriale er en koboltisotop (60Co), som krydderet selvfølgelig aldri kommer i direkte kontakt med.

Bestråling av krydder trenger ikke skje i Norge, og trenger heller ikke skje med gammastråling. Også ioniserende røntgen- og elektronstråling er lov.

LES OGSÅ: «Vi har fått nok av lammeboller med svinekjøtt, tzatziki som egentlig er majones, guacamole bestående av erter, steinbitkaker nesten uten steinbit»

I NORGE: Her på gammabestrålingsanlegget på Kjeller kan norske matprodusenter bestråle krydderet sitt. Foto: IFE
I NORGE: Her på gammabestrålingsanlegget på Kjeller kan norske matprodusenter bestråle krydderet sitt. Foto: IFE Vis mer


Hvor farlig er bestrålt krydder?

I 2006 svarte 28 prosent at de bekymret seg for bestråling av mat, i en spørreundersøkelse fra Mattilsynet.

Men oppfølgingen av bestrålt krydder skal være streng, og undersøkelser fra blant andre EU og Verdens helseorganisasjon (WHO) konkluderer med at bestrålt krydder er ufarlig. Faktisk anbefales metoden, da den skal være en effektiv stopper for blant annet E. coli-bakterien.

- Derfor er det synd at folk frykter bestråling av mat, for krydder og tørkede urter som ikke er bestrålt kan være uheldig, sier rådgiver Cécile Blom i Mattilsynet på Matportalen.no.

LES OGSÅ: Tubeutgavene har andre ingredienser – dyrerester i tuberømme

Hvorfor spesifiseres bestrålt krydder?

Forskriftene om matmerking sikrer deg riktig informasjon på maten din. Ikke nødvendigvis fordi noe er farlig, men fordi du skal vite hva du spiser. I 2001 ble det bestemt at bestrålt krydder skulle deklareres i ingredienslistene.

Resultatet ble forbrukere som vegret seg mot å kjøpe slike matvarer, og mindre bestrålt krydder.

- Etter at EU-direktivet trådte i kraft i 2001 var det nesten ingen som sendte krydder til bestråling hos oss. Men etter E. coli-saken ble det mye oppmerksomhet, og det har vært en økning i bestråling av krydder, har seksjonssjef Jon P. Rambæk hos IFE sagt på selskapet Arne B. Corneliussen AS sine nettsider.

GUIDE: Slik leser du en ingrediensliste

BEGRENSET: Foreløpig er det bare krydder, urter og andre vegetabilske smaksgivere som kan bestråles.  Foto: ALL OVER PRESS
BEGRENSET: Foreløpig er det bare krydder, urter og andre vegetabilske smaksgivere som kan bestråles. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Hva annet bestråles?

Det er bare lov å bestråle tørkede aromatiske urter, krydder og vegetabilske smaksgivere i Norge. Altså stoffer som brukes for å gi mat smak, og ikke maten i seg selv.

Om bestråling er så ufarlig, kan dette virke rart.

Men ifølge Mattilsynet er grunnen at det allerede finnes gode metoder for å sikre annen mat. Og de vil hindre at matbransjen bruker stråling som en lettvint metode for å skjule dårlig hygiene.

LES OGSÅ: Matvarebransjen gruer seg til de nye merkereglene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer